TEB'den ekonomiye 209,9 milyar TL destek

tebden-ekonomiye-2099-milyar-tl-destek.jpg

tebden-ekonomiye-2099-milyar-tl-destek.jpg

Türk Ekonomi Bankası (TEB), 2023 yılı finansal sonuçlarını açıkladı. Yıl sonu itibarıyla, TEB’in ekonomiye ve müşterilerine sağladığı desteğin en önemli göstergesi olan kredileri toplam aktiflerinin yüzde 52’sini oluşturdu. TEB, ülke ekonomisine katkı sağlayarak sürdürülebilir büyümeyi desteklerken, “iyi ve örnek banka” anlayışıyla tüm paydaşlarına değer katmak ve toplumda pozitif etki yaratmak için çalışmalarına yıl boyunca devam etti.

31 Aralık 2023 tarihi itibarıyla TEB’in aktif toplamı 406,9 milyar TL olurken, net kârı 11,7 milyar TL olarak gerçekleşti. TEB’in ekonomiye ve müşterilerine sağladığı desteğin en önemli göstergesi olan kredileri ise toplam aktiflerinin yüzde 52’sini oluşturdu. Her dönem olduğu gibi risk yönetimine ve aktif kalitesine öncelik veren TEB’in toplam kredileri yıl sonunda 209,9 milyar TL seviyesinde gerçekleşirken, aynı dönemde toplam mevduatı ise 284,7 milyar TL oldu. 2023 yılında güçlü sermaye yapısıyla birlikte istikrarlı büyümeyi sağlayan ve karlılığını sürdürülebilir bir şekilde devam ettiren TEB’in özkaynakları 35 milyar TL olurken, sermaye yeterlilik rasyosu hedef rasyo olan yüzde 12’nin oldukça üstünde, yüzde 16,82 oranında gerçekleşti.

2023 yılını hedefleri doğrultusunda tamamlayan TEB, kaynak yapısının çeşitlendirilmesi ve orta ve uzun vadeli borçlanma araçlarının artırılması stratejisi çerçevesinde istikrarlı bir şekilde büyümeye devam ediyor. Bu kapsamda TEB, 2024 yılının başında uluslararası piyasalarda 400 milyon dolar tutarında tahvil ihracı gerçekleştirdi. 150’nin üzerinde uluslararası yatırımcının yüksek ilgi gösterdiği yurt dışı tahvil ihracına 2,9 milyar dolar, ihraç tutarının 7 katının üzerinde rekor talep geldi. On yıl vadeli ve beşinci yılda geri çağırma opsiyonlu ihracın getiri oranı yüzde 9,375 seviyesinde gerçekleşti. TEB’in uluslararası sermaye piyasalarında gerçekleştirdiği ilk işlem olma özelliğini taşıyan bu ihraç işleminde, Ocak 2020’den bu yana yapılan konvansiyonel Türk ihraçları arasında en yüksek talep toplandı. Uluslararası yatırımcıların yoğun ilgi gösterdiği tahvil ihracı, Türkiye finans piyasasına ve TEB’e olan güvenin de bir göstergesi oldu.

TEB, bankacılık faliyetleriyle ülke ekonomisinin gelişmesine katkıda bulunurken, “daha iyi bir gelecek” için sürdürülebilir finansı desteklemeye devam ediyor. Bu doğrultuda TEB, 2023 yılında sendikasyon kredisini yenileyerek reel sektörün dış ticaret finansmanına 330 milyon dolar destek sağladı. Sürdürülebilirlik performans hedefleri içeren sendikasyon kredisi 14 ülkeden toplam 22 bankanın katılımıyla gerçekleşirken, ilave kaynak artışıyla yüzde 125 oranında yenilendi. Bu yıl da sürdürülebilirlik performansı kriterleri çerçevesinde yenilenen sendikasyon kredisi ile sosyal kriterler odaklı üç yeni performans hedefi belirledi. Buna göre TEB, deprem bölgesindeki mikro ve KOBİ ölçekli işletmelerin desteklenmesini, kadın hakim ortaklı mikro ve KOBİ’lere sağlanan finansman tutarının artırılmasını, yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği projelerine yönelik kredilerin artırılması yönünde yatırımların desteklenmesini sağlayacak.

CEPTETEB Mobil Uygulaması ve İnternet Şubesi ile müşterilerinin günlük bankacılık ihtiyaçlarını 7/24 kesintisiz olarak karşılayan TEB, müşterilerine daha fazla finansal esneklik sunmak amacıyla “Dijital Slip” ve “Halka Arz” menülerini CEPTETEB Mobil’de devreye aldı. TEB, esnaf ve işletmelerin iş yerlerinde günlük ticaretlerine devam ederken bankacılık işlemlerini kolaylıkla yapabilecekleri ve sorunsuz bir dijital bankacılık deneyimi yaşayabilecekleri CEPTETEB İŞTE uygulamasını da zenginleştirmeye devam etti. Senet ödeme ve belgelere dijital onay verme gibi yeni özelliklerin devreye alındığı uygulamada, gerekli yasal belgelerin dijital olarak onaylanmasıyla kredi taleplerini saniyeler içinde cevaplandıran “Dijital Kredi” özelliği sayesinde finansmana erişim kolaylaştırıldı. 

Müşterilerinin finansal ihtiyaçlarında varlıklarına değer katan çözümler sunmanın yanı sıra, hayatın her alanında yanlarında olma hedefiyle hizmet veren TEB Özel Bankacılık, Türkiye genelinde tüm Güzel Sanat Fakülteleri’nden yeni mezun sanatçı adaylarını bir araya getiren BASE’in eş sponsoru olarak, gençlerin yaratıcı enerjisini ve yenilikçi bakış açılarını desteklemeye devam etti.

TEB, ülkemizin büyüme hedefini yakalamasına ve toplumun sürdürülebilir kalkınmasına katkıda bulunmak amacıyla finansal okuryazarlığa odaklanan çalışmalarını 2023’te de sürdürdü. Yıl boyunca 10 farklı sektörden 50’ye yakın kurumun 20 bini aşkın çalışanına finansal okuryazarlık eğitimleri verildi. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile iş birliği kapsamında, 20 bini aşkın öğretmen Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Platformu üzerinden dijital finansal okuryazarlık eğitimlerini tamamladı. 

TEB, Kadın Bankacılığı ile sürdürülebilir ekonomik büyüme için kadın işletme sahiplerinin ve girişimcilerin iş dünyasındaki varlığını güçlendirmeye yönelik çalışmaya devam ediyor. Kadın iş sahiplerinin yeni pazarlara ulaşma, mentorlük, eğitim gibi ihtiyaçlarında yanında olup destek sağlayan TEB, finansal desteklerini de sürdürdü. TEB’in EBRD ile 2015 yılında ilk katılımcılarından biri olarak kullandırdığı 50 milyon USD tutarındaki TurWIB paketinin ikinci dilimi için, 2023 yılında kadın iş sahiplerinin kullanımına sunulan 25 milyon euro’luk TurWIB II anlaşması gerçekleştirildi. Anlaşma kapsamında deprem bölgesindeki kadın iş sahipleri öncelikli olmak üzere kullandırım yapılmaya devam ediliyor. 

Sürdürülebilir ekonomik büyümenin olmazsa olmazları arasında yer alan girişimcilik ve inovasyona odaklanan TEB, Girişim Bankacılığı ile girişimcilik ekosistemini güçlendirmeye ve girişimcileri desteklemeye yönelik çalışmalarını sürdürdü. Türkiye Innovation Week’in bu yıl da stratejik partnerleri arasında yer alan TEB, organizasyon kapsamında girişimcilik ekosistemini destekleyen özel bir alan olarak tasarlanan InnovaZone’un sponsorluğunu da üstlenerek burada girişimcilerle yatırımcıları buluşturan çok sayıda program gerçekleştirdi. Yılın son çeyreğinde ise Bursa ve Gaziantep’te düzenlenen il buluşmalarıyla ekosistem paydaşları ve girişimciler bir araya getirildi. Girişimcilere özel finansal ürün ve hizmetlerin yanı sıra eğitim, danışmanlık, networking gibi finansal olmayan hizmetler sunan TEB, kadın girişimciler ve çevreci girişimciler için de özel hizmetler geliştirmeye devam etti. 

BNP Paribas’ın küresel ağının bir parçası olarak, güçlü muhabir bankacılık ağı ile ithalatçılara uygun vade ve avantajlı maliyetlerle gerek hammadde gerekse makine yatırımlarına finansman imkânları sağlayan TEB, ihracatçı firmaların da yanında yer almaya devam etti. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ile eylül ayında imzalanan ve ülkemiz ekonomisine katkı sağlama hedefi doğrultusunda ihracatçı firmaların kullanımına açılan kredi protokolü kapsamında uygun maliyetli kredi kullanımları devam ederken, güncel kredi kullanımı 82,5 milyon dolara ulaştı. Eximbank ve TCMB kaynaklı kredilere erişiminde devam ettiği son çeyrekte, yıl sonu TCMB reeskont kredi hacmi 2,7 milyar TL oldu. 

 

TEB, 2023 yılında çok sayıda ödüle layık görüldü

Ulusal ve uluslar arası organizasyonlar tarafından yıl boyunca çok sayıda ödüle layık görülen TEB, yılın son çeyreğinde de ürün ve hizmetleriyle ödül aldı.

TEB, insan kaynakları uygulamalarını değerlendiren dünyanın saygın kuruluşlarından Top Employers Institute tarafından bu yıl 11. kez “Avrupa ve Türkiye’nin En İyi İşvereni” seçildi.

TEB KOBİ Bankacılığı, e-fatura finansmanı ürünü Atlas ile Stevie Awards kapsamında “B2B İnovasyon Ödülü” kategorisinde Altın Stevie, “Ürün İnovasyonunda Başarı Ödülü” kategorisinde Bronz Stevie alırken, Global Business Excellence Award tarafından “En İyi İnovasyon” kategorisinde ödüle layık görüldü.

TEB, Global Finance dergisinin 2023’te gerçekleştirdiği Dünyanın En İyi Hazine ve Nakit Yönetimi Bankaları değerlendirmesinde “Türkiye’nin En İyi Nakit Yönetimi Bankası” seçildi. 

TEB Nakit Yönetimi, Euromoney tarafından düzenlenen 2023 Nakit Yönetimi anketinde büyük ölçekli firmalar kategorisinde yer alan “Türkiye’nin En İyi Hizmet Veren Bankası” dalında  birincilik ödülü kazandı.

TEB Çağrı Merkezi, müşteri deneyiminde fark yaratan uygulamlarıyla Contact Center World 2023 kapsamında “En İyi Müşteri Hizmetleri”, “En İyi Teknoloji-Teknolojide İnovasyon”, “En iyi Eğitim-Geliştirme” olmak üzere üç ayrı kategoride altın madalya aldı.

 

31 Aralık 2023 Tarihli Finansal Sonuçlara İlişkin Seçilmiş Göstergeler: 

Net kar: 11,7 milyar TL

Toplam mevduat:  284,7 milyar TL

Toplam aktifler: 406,9 milyar TL

Toplam krediler: 209,9 milyar TL

Sermaye yeterlilik rasyosu: %16,82

Takipteki kredi oranı: %1,04

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Exit mobile version