Hamileler İçin Tatil Önerileri

Hamileler İçin Tatil Önerileri

Hamileler İçin Tatil Önerileri

Hamilelik döneminde yaşanan hormonal değişiklikler nedeniyle hassaslaşan anne adayları için tatil, günlük yaşamın veya iş stresinden kaçış için harika bir fırsattır. Ancak tatil planı yapan gebelerin dikkat etmesi gereken bazı önemli noktalar vardır. Liv Hospital Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Sibel Malkoç, hamilelerin seyahat sırasında nelere dikkat etmeleri gerektiğini açıkladı. Peki Hamileler İçin Tatil Önerileri nelerdir?

Hamileler, hareket etmeyi ihmal etmemek koşuluyla araba veya uçak ile seyahat edebilirler. Hamileliğin ilk üç ayında aşırı bulantı ve kusma şikayetleri yaşayanların, tatil planlarını gebeliğin üçüncü ayından sonraya ertelemeleri daha konforlu bir tatil geçirmelerine yardımcı olabilir. Gebelik süresince kan pıhtılaşma riski arttığı için özellikle ileri dönem hamileliklerde, her iki-üç saatte bir mola vererek kol ve bacaklarını hareket ettirmek ve gevşetmek önemlidir.

Beş-altı saati aşan uçak yolculuklarında, birkaç saatte bir uçak içinde 10-15 dakika yürüyüş yapmak faydalıdır. Yolculuk esnasında bol sıvı tüketmek ve emniyet kemerini karın üstünden değil, altından geçirerek takmak gerekmektedir. Güneş banyosu yapmayı düşünen hamileler için ise bazı uyarılar bulunmaktadır: Sıvı kaybına yol açtığı ve yüzde ile göbekte lekelere neden olduğu için güneş banyosu önerilmemektedir. Ancak yine de güneşlenmek isteyen gebeler, 12:00-15:00 saatleri arasında güneşten kaçınmalı ve 30 faktör veya üzeri bir güneş koruyucu kullanmalıdır. Tercih edilen güneş kreminin suya dayanıklı olmasına ve bebek için zararlı olan A vitamini türevlerini içermemesine dikkat edilmelidir.

Hamileler İçin Tatil Önerileri

Yüzme, hamileler için birçok fayda sağlar. Psikolojik olarak rahatlatır, kasları güçlendirir ve vücudu çevikleştirir. Ayrıca, aşırı kilo alımını engeller, uyku sorunlarını azaltır ve kalp ile akciğerleri iyi çalıştırarak annenin ve bebeğin daha bol oksijen almasını sağlar. Gebelikte tansiyon yükselmesini önler, bazı gebelerde sabah bulantılarını hafifletir, bel ve sırt ağrılarını azaltır ve halsizlik ile yorgunluğu giderir.

Hamilelerin yüzerken dikkat etmesi gereken bazı noktalar şunlardır: Yüzme için öncelikli olarak deniz tercih edilmelidir. Havuz sularında kullanılan kimyasallar, aşırıya kaçmamış dezenfektanlar hariç, hamilelikte sakıncalı olabilir. Yeterince su içmek, yemek yedikten hemen sonra yüzmemek ve sakin, yavaş tempoda yüzmek önemlidir. Kramp ve acil durumlar nedeniyle çok derin sularda yüzmekten kaçınılmalıdır. Vücudu sıkmayan hamile mayoları ve altı kaymayan terlikler tercih edilmelidir. Denize tek başına girmemeye özen gösterilmeli, yüzdükten sonra mutlaka duş alınmalı ve ıslak mayo ile oturmak yerine kuru bir mayo ile değiştirilmelidir.

Bu önerilere dikkat eden hamileler, tatillerini daha keyifli ve sağlıklı bir şekilde geçirebilirler.

Kaynak: https://kadintr.com.tr/hamileler-icin-tatil-onerileri/

Exit mobile version