Çankaya Belediyesi Veteriner Hekim ve Teknikerleri Bilimin Işığıyla İlerliyor

cankaya-belediyesi-veteriner-hekim-ve-teknikerleri-bilimin-isigiyla-ilerliyor.jpg

cankaya-belediyesi-veteriner-hekim-ve-teknikerleri-bilimin-isigiyla-ilerliyor.jpg

Çankaya Belediyesi Sahipsiz Sokak Hayvanları Geçici Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi’ndeki veteriner hekimler ve teknikerler, Kennel Cough (barınak hastalığı) ve ultrasonografik muayene konularında uzman eğitimi alarak bilgilerini güncelledi. Eğitimde, teorik bilgilerin yanı sıra hasta başında uygulamalı olarak detaylı ultrasonografik muayene de gerçekleştirildi.

Veteriner hekimlik konusunda uzman akademisyen hekimler Prof. Dr. Buğrahan Bekir Yağcı ve Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Mert Polat, veteriner hekim, teknikerleri, yardımcı personel kadrosu ve ekipmanları ile örnek gösterilen Çankaya Belediyesi Sahipsiz Sokak Hayvanları Geçici Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nde eğitim verdi. Eğitime, merkezdeki 6 veteriner hekim ve 2 veteriner tekniker katıldı.

TEORİK EĞİTİM

Teorik eğitimde, ultrasonografinin hekimlik icrasındaki önemi, organların topografik anatomileri, görünümleri ve boyutları, sağlıklı ve patolojik dokuların karşılaştırılması, ölçümlerinin ve klinik takiplerinin sistematiği konuları işlendi. Ayrıca, barınakların en aktif iş yükünü oluşturan jinekolojik operasyonlar, gebelik teşhisi, sağlıklı veya patolojik gebeliklerin takibi gibi konularda da ayrıntılı bilgiler paylaşıldı.

ULTRASONOGRAFİNİN ÖNEMİ

Prof. Dr. Yağcı ve Dr. Polat, ultrasonografinin veteriner hekimliği alanında etkin bir şekilde kullanılmasının özel kliniklerde olduğu kadar barınaklarda da uygulanmasının önemi üzerinde durdu. Yağcı ve Polat, barınak veterinerlerinin, sahipsiz hayvanların önceki rahatsızlıkları ve hasta geçmişlerini bilmelerinin zor olduğunu söyledi. Yağcı ve Polat, bu nedenle sahipsiz hayvanlar için tanıya giden yolda ultrasonografi kullanımının patolojik durumların ortaya çıkarılması açısından zaruri görüldüğünü kaybetti.

BARINAK HASTALIĞI VE UYGULAMALI ULTRASONOGRAFİK MUAYENE

İki uzmanca gerçekleştirilen eğitimde temel ultrasonografinin yanı sıra yaygın olarak görülen Kennel Cough (Barınak Hastalığı) hastalığına ilişkin dünyada ve Türkiye’deki en güncel klinik yaklaşımlar da değerlendirildi. Uygulamalı bölümde ise eğitime katılan tüm hekimler birebir hasta başında detaylı ultrasonografik muayene yaptı.

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Exit mobile version