«
  1. Anasayfa
  2. Ekonomi
  3. Türkiye ve Çin İş Dünyası Dijital Dönüşümün Geleceği için İstanbul'da buluştu

Türkiye ve Çin İş Dünyası Dijital Dönüşümün Geleceği için İstanbul'da buluştu

turkiye-ve-cin-is-dunyasi-dijital-donusumun-gelecegi-icin-istanbulda-bulustu.jpg

DEİK, TÜSİAD ve Çin Uluslararası Ticareti Destekleme Konseyi (CCPIT) tarafından düzenlenen, ATA Holding ve TFI TAB Gıda Yatırımlarının Ana Sponsorluğu ve Alternatif Bank’ın Gümüş Sponsorluğunda gerçekleştirilen Türkiye-Çin İş Konferansı’nda iki ülke iş dünyasının önde gelen isimlerinin katılımlarıyla “Dijital Dönüşüm ve Geleceği Tasarlamak” teması konuşuldu.

 

T.C. Çin Büyükelçisi Dr. İsmail Hakkı Musa, Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Liu Shaobin, DEİK Başkanı Nail Olpak, TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Dijital Türkiye Yuvarlak Masası Eş Başkanı Çağatay Özdoğru, Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol, Çin Uluslararası Ticareti Destekleme Konseyi (CCPIT) Başkan Yardımcısı Zhang Shaogang, DEİK/Türkiye-Çin İş Konseyi ve TÜSİAD Çin Çalışma Grubu Başkanı, TFI TAB Gıda Yatırımları Yönetim Kurulu Başkan Vekili & CEO’su ve ATA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Korhan Kurdoğlu ile 160’ın üzerinde iş insanının katılımıyla düzenlenen konferansta, Türkiye ve Çin’de dijitalleşme alanındaki iş yapma tecrübelerinin yanı sıra iki ülke arasındaki iş birliği fırsatları, başarı öyküleri ve dijital dönüşümün geleceği ele alındı.

 

İki ülke iş dünyasının zirvesini bir araya getiren Türkiye – Çin İş Konferans’ında, CCPIT ile DEİK ve TÜSİAD arasında, Pekin’de gerçekleştirilecek 1. Çin Uluslararası Tedarik Zinciri Fuarı’na (CISCE) desteği ve iş birliklerinin artırılmasını vurgulayan Mutabakat Zaptı (MoU) imzalandı. 

 

Musa: “Tarihi İpek Yolu dijital dönüşüm ile birlikte dijital İpek Yolu’na evriliyor”

Türkiye Cumhuriyeti Pekin Büyükelçisi Dr. İsmail Hakkı Musa ise, bu sene üç etkinliği birlikte kutladıklarını ifade ederek, “Bu sene hariciye teşkilatımızın kuruluşunun 500. yıl dönümü. Cumhuriyetimizin yüzüncü yılı. Diplomatik ilişkilerimizin tesis edilişinin de 52. yıl dönümü. Türkiye-Çin ilişkilerinin geçmişi, cari durumu ve geleceğine dair tarihe baktığımızda ülkelerimiz arasındaki diyalog asırlar öncesine dayanıyor. Türkiye ile Çin arasındaki ilişkiler son yıllarda önemli bir ivme kazandı. Covid-19 salgınına rağmen bu ivme diplomatik temas ve ziyaretlerle korundu. Bizim arzumuz ilişkilerimizin çok daha geniş bir perspektifte ilerleyerek gelişmesi. Bölgesel ve küresel meselelere bakışımızın büyük ölçüde Çin ile örtüşmesi doğrultusunda ilişkilerimiz de güçleniyor. Devlet liderlerimiz arasında yakın bir diyalog ve iş birliği var. Bu irade, somut projelerle birlikte adım adım hayata geçti. Tarihi İpek Yolu üzerindeki ortaklığımız dijital dönüşüm ile birlikte dijital İpek Yolu’na evriliyor” dedi.

 

Shaobin: ”Türkiye’deki kaliteli ürünleri Çin’e taşımamız büyük önem taşıyor”

Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Liu Shaobin, Türkiye ile Çin’in geleceği birlikte tasarlamak için pek çok fırsata sahip olduğuna dikkat çekerek“Günümüz dünyası küresel ekonomi açısından büyük değişimler yaşıyor. Korumacılık, tek taraflılık, soğuk savaş, resesyon ve enflasyon gibi pek çok gelişme aynı anda yaşanıyor. Ülkeler yeni döneme dair kritik bir tercih sürecindeler. Biz de ülkelerimiz arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerimizi geliştirmek için bir aradayız. Bugüne kadar tarihi İpek Yolu üzerinde bağlarımızı koruduk ve artık ikili ilişkilerimizi daha da canlandırabiliriz. Yarım asırlık diplomatik ilişkilerimiz, devlet başkanlarımızın önderliğinde atılan somut adımlarla yeni başarıları beraberinde getiriyor. Çin’in 20. Ulusal Kongre’sinde ülkemizin geleceği için bir vizyon ortaya koyduk. Türkiye Cumhuriyeti’nin Yeni Yüzyıl vizyonu ortada. Dolayısıyla ikili ilişkilerimizi ve ticaret hacmimizi her alanda geliştirmek için büyük bir fırsat söz konusu. Geleceğe dönük bir bakış açısıyla dijital ekonomi ve dijital dönüşüm alanlarında geleceği birlikte tasarlayabiliriz. İkili ticaretimizde Türkiye ile daha dengeli rakamlara ulaşmak istiyoruz. Büyükelçilik olarak biz de üzerimize düşen her görevi üstlenmeye hazırız. Çin ekonomisi dünyanın ekonomik istikrarında en büyük oyunculardan biri. Dünya ekonomisine katkımız yüzde 30’un üzerinde bir seviyede. Geçmiş beş yılda Ar-Ge ve teknolojinin katkı payı yüzde 60’ın üzerine çıktı ve GSMH ise 4,2 trilyon dolara yükseldi. Türkiye’deki kaliteli ürünleri Çin’e taşımamız da son derece önem taşıyor” dedi.

 

Olpak: “Çin ile ticareti dengeleyerek yeni fırsat alanlarına odaklanmalıyız”

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, ikili ilişkilerin gelişmesinin ve son dönemde ivme kazanan dijitalleşme kavramının konferansın odak noktaları olduğuna dikkat çekerek, “DEİK ailesi olarak Çin ile olan ilişkilere büyük önem veriyor ve Çin’in dünyanın en önemli ekonomilerinden biri olduğu bilinciyle daha fazla ticaret için çalışıyoruz. RCEP’in sürükleyicisi, ‘Kuşak ve Yol Girişiminin,’ planlayıcısı ve baş aktörü Çin ile ilişkiler önemli. Dengeli ticari ilişkilerin önemli olduğunu da vurgulamak istiyorum. Türkiye tarafından baktığımızda Çin ile karşılıklı ticari ilişkiler dediğimizde bizim aklımıza hemen cari açık geliyor. Türkiye aleyhinde bir asimetri söz konusu.  Bu noktada da sadece karar alıcılardan ya da siyasilerimizden bir aksiyon beklemek de yeterli değil. İş dünyası olarak bizim de üzerimize düşen çok fazla görev olduğunu düşünüyorum. Elbette kısa vadede hemen çözüm bulmak kolay değil. İkili ticaretimizi dengeleme çalışmalarına devam edeceğiz. Her sektörde üretimi, lojistiği, ticareti, tüketimi, dev şirketleri ve KOBİ’leri ve nihayetinde devletleri derinden etkileyen bir zincirden, yani dijital ekonomiden bahsediyoruz. DEİK olarak bu çerçevede 9 alt komitesiyle Dijital Teknolojiler İş Konseyimizi kurduk. Çin’in dijitalleşme, yapay zeka, 5G’den e-ticarete kadar ne tür çalışmalar yaptığını hepimiz biliyorsak, bugünkü konferans ve bundan sonraki faaliyetler içerisinde sadece ikili ticaretin dışındaki alanlardan da kendimize katma değer nasıl oluşturabiliriz sorusuna odaklanmamız gerektiğini düşünüyorum” dedi.

 

Özdoğru: “Çin, önemli bilimsel ve teknolojik başarılara imza attı”

TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Dijital Türkiye Yuvarlak Masası Eş Başkanı Çağatay Özdoğru ise, “Çin, TÜSİAD’ın uluslararası gündeminde uzun yıllardan beri yer alan öncelikli bir ülkedir. 1980’lerden bu yana Çin, bilim ve teknoloji alanında hızlı bir gelişme yaşamış ve önemli bilimsel ve teknolojik başarılara imza atmıştır. Eğitim, altyapı, yüksek teknolojili üretim, akademik yayıncılık, patentler ve ticari uygulamalar gibi alanlarda önemli ilerlemeler kaydetmiştir ve şu anda bazı alanlarda dünya lideri konumundadır. Geçtiğimiz aylarda TÜBİSAD ile birlikte Türkiye’nin 2. Yüzyılında Yüksek Teknoloji için Eylem Çağrısı raporunu hazırladık ve kamuoyuyla paylaştık. Raporumuz, yüksek teknoloji ve dijital dönüşümle kalkınma hedefini gerçekleştirmek için gerekli adımları geniş bir perspektifte ele alıyor.  Bu yolda büyük aşama kaydetmiş olan Çin’den tecrübe, best practice uygulamaları ve belli alanlarda ortak çalışmalarla ülkemizin bu yolculuğunda beraber çalışabilecek çok alan vardır. Biz de TÜSİAD olarak DEİK ile birlikte bu arayışları yürütebiliriz. Çin ile iş birliğimizin, bu toplantıyla daha da güçleneceğine, dijitalleşme çalışmalarımızda, bu konuda dünya lideri olan Çin’den destek almamızın önemli faydalar sağlayacağına yürekten inanıyoruz” dedi. 

Kurdoğlu: ”Dijitalleşme ve teknolojide Türkiye ile Çin arasındaki know-how transferi önemli”

DEİK/Türkiye-Çin İş Konseyi, TÜSİAD Çin Çalışma Grubu Başkanı, TFI TAB Gıda Yatırımları Yönetim Kurulu Başkan Vekili & CEO’su ve ATA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Korhan Kurdoğlu ise, dijitalleşmenin, artık işletmelerin sürdürülebilirliği ve rekabet gücü için hayati bir faktör olduğunu vurgulayarak, “Kurucu Ortağı ve CEO’su olduğum ve bugün dünyanın en büyük 4 restoran işletmecisinden biri olan TFI TAB Gıda Yatırımları, 10 yılı aşkın süredir Çin’de faaliyet gösteriyor. Burger King’in Çin operasyonunu devralmamızla başlayan süreç bugün bizi 200’ü aşkın şehirde yaklaşık 1.500 restoran ve 30 bin çalışan seviyesine taşıdı. Türkiye’deki patates fabrikamızdan Çin’e her ay ciddi miktarda işlenmiş patates ihracatı gerçekleştiriyoruz. Aynı zamanda ATA Holding bünyesinde Çin’de bir teknoloji şirketinin sahibiyiz. Türkiye, Çin’den gelecek know-how ile özellikle smart manufacturing, healthTech, big data, IoT dahil dijitalleşme konusunda pek çok ortak proje hayata geçirilebilir. Kazan-kazan olarak görülecek projeler, Türkiye’nin Avrupa ile iç içe girmiş bağları ile Çin’i Avrupa’ya daha da yaklaştıracaktır. Çin de Türkiye için Ticaret Bakanlığımızın “Uzak Ülkeler” stratejisi kapsamındaki odak ülkelerden biri olarak, Asya ülkelerine açılan bir kapı niteliğinde. Çin’in küresel ticaretteki ağırlığının, tedarik zincirinde teknoloji ve Ar-Ge alt yapısına dayanan politikaları ve 100’ün üzerinde ülke ekonomisini etkileyen “Kuşak ve Yol Girişimi” ile artarak süreceği tahmin ediliyor. Çin, 800 milyon dijital kullanıcısı ve 400 milyon orta sınıfı ile ürettiği kadar tüketen bir ülke olarak, Türkiye için önemli bir pazar ve aynı zamanda büyük bir potansiyel barındıran bir ticaret ortağı. Gelecekte büyük ölçekli ileri teknoloji ve dijitalleşme temelli yatırımların karşılıklı olarak her iki ülkede de yapılması ve Türkiye’nin kendine özgü ürünlerinin Çin’e ihraç edilmesi gibi gelişmelerle Türkiye ve Çin arasındaki karşılıklı ticaret ve yatırımların artacağına inanıyorum” dedi.

 

Shaogang: “Orta Koridor ile Kuşak Yol Girişimi’nin uyumlulaştırılması alanında birlikte çalışabiliriz”

Çin Uluslararası Ticareti Destekleme Konseyi (CCPIT) Başkan Yardımcısı Zhang Shaogang ise, Türk iş dünyasının dijital dönüşüm sürecinde Çin ile yeni iş ortaklıklarına istekli olduğunu görmekten mutluluk duyduğunu belirterek, “Ülkelerimizin arasındaki siyasi güvene dayalı sıcak ilişkiler sayesinde ekonomik iş birliklerimizin artacağına inanıyoruz. Dijital ekonomi alanında yatırımlar iki ülke için de büyük önem taşıyor. Kuşak ve Yol Girişimi’nin de 10. yılını yaşarken Çin, Türkiye ile ekonomik ilişkilerini geliştirmeye hazır konumda. Üretim kapasitesi, finansal erişim, Türkiye’nin coğrafi konumu, dijital dönüşüm ile birlikte akıllı ve yeşil ürünler odağında çalışabiliriz. İki ülke alanında akıllı şehirler, yenilenebilir teknoloji, dijital hizmetler, yapay zeka ve 5G gibi alanlarda iki taraf için de büyük fırsatlar bulunuyor. Türk firmalarının Çin Uluslararası Tedarik Zinciri Fuarı için ülkemize bekliyoruz“ dedi.

 

Konferansta, Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol video konferans ile sunum gerçekleştirirken, Çin Uluslararası Fuar Merkezi Grubu Başkanı Lin Shunjie ise Çin Uluslararası Tedarik Zinciri Fuarı’nın (CISCE) tanıtım sunumunu yaptı. ÇİNSİAD Başkanı Zhou Yanquan, CGCC Sekreter Yardımcısı Li Xiangbo ve CCFA Başkanı Pei Liang’ın söz aldığı “Türkiye-Çin İş Birliği Fırsatları” başlığı altındaki gerçekleştirilen sunumlarda ise, Çin Halk Cumhuriyeti’nde Türk iş dünyası açısından yatırım anlamında öne çıkan sektörler ve fırsatlar ele alındı.

 

Türk markalarının Çin’deki başarı hikayeleri mercek altına alındı

TÜSİAD Çin Çalışma Grubu Üyesi, DEİK/Türkiye-Çin İş Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi ve ATA Holding Koordinatörü  Tuncer Köklü’nün moderatörlüğünde düzenlenen “Türkiye-Çin İş Birliği Başarı Hikayeleri” paneli ise, iş dünyasının önemli isimlerini buluşturdu. Netaş CEO’su Sinan Dumlu, Burger King China CEO’su Atakan Bozkurt, Trendyol İcra Kurulu Üyesi Ozan Acar, Bank of China Türkiye Başkanı Gao Xiaoming, Alternatif Bank Genel Müdür Yardımcısı Didem Şahin Çakmak ile TÜSİAD Şanghay Ağı Koordinatörü ve BEKO Çin Pazarlama ve Ürün Yönetim Müdürü Onur Türkmen’in katıldığı panelde, Türk markalarının Çin’deki başarı hikayeleri üst düzey yöneticiler tarafından paylaşıldı.

 

Türkiye ve Çin iş dünyasının zirvesindeki yöneticiler dijitalleşmenin geleceğini masaya yatırdı

Türkiye-Çin İş Konferansı’nın iş insanları tarafından büyük ilgiyle takip edilen oturumlarından biri de “Dijitalleşmenin Geleceği” paneli oldu. Cerembrum Tech Kurucu CEO’su ve DEİK Dijital Teknolojiler İş Konseyi Başkanı Recep Erdem Erkul’un moderatörlüğünde düzenlenen Dijitalleşmenin Geleceği Paneli’nde TÜSİAD Yeni Nesil Sanayi Çalışma Grubu Başkanı ve MEXT Teknoloji Merkezi Başkanı Efe Erdem, ATP China CEO’su Onur Yavuz, Tencent Perakende Başkanı David Su, Alibaba Uluslararası Dijital Ticaret Grubu Politika Araştırma Direktörü Xiong Tao, Alipay CEO’su Ying Rui (videokonferans ile) ve Medianova, Kurucu ve CEO’su; DEİK Dijital Teknolojiler İş Konseyi Başkan Yardımcısı Serkan Sevim söz alırken, hayatın her alanında dijitalleşen dünyada ekonomi ve ticaretin geleceği konuşuldu.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir Cevap Yaz

Haber Yıldız Hakkında

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *