«
  1. Anasayfa
  2. Eğitim
  3. Sürücüler İçin İlk Yardım Bilgisi

Sürücüler İçin İlk Yardım Bilgisi

Sürücüler İçin İlk Yardım Bilgisi

İlk yardım eğitimi hayatımızın her alanında ihtiyaç duyabileceğimiz bir eğitimdir. Yakınlarımızın ya da bulunduğumuz ortamdaki herhangi birinin ihtiyaç duyacağı ilk yardımı uygulayarak ölümlerin ve kalıcı hasarların oluşmasını önleyebiliriz. Bir birey olarak ilk yardım bilmenin yanı sıra sürücü ehliyeti almaya aday olan bireyler olarak da trafikte ilk yardımın önemini bilmeliyiz. Henüz ehliyet almadıysanız ve araç kullanımını en iyi eğitmenlerden alarak ehliyet sınavını kolaylıkla geçmek için Denizli Güven sürücü kursumuzu ziyaret edebilirsiniz. Direksiyon eğitiminden önce verdiğimiz teorik eğitimlerle birlikte, ilk yardım hakkında tüm gerekli ve önemli bilgileri öğrenerek bilinçli sürücüler olarak trafiğe dahil olun.

İlk Yardımın Temel Uygulamaları

Öncelikle ilk yardım hakkında bilmemiz gereken en temel bilgi, ilk yardımın bir tedavi olmadığıdır. İlk yardım olay anındaki ilk müdahaledir ve ambulans gelene kadar hastanın durumunu stabil tutmak ya da hayati tehlikeyi ortadan kaldırmak temel amaçtır. Sürücü ehliyetine sahip bireyler olarak ilk yardımda yapılması ve yapılmaması gereken davranışları ayırt edebilecek bilgiye sahip olmalıyız. İlk yardım için izlenmesi gereken adımlar şu şekildedir:

  1. Koruma:

İlk yardımın ilk adımı kendinizin ve çevrenizin güvenliğini sağlamaktır. Çevre güvenliğinin olmadığı durumlarda ilk yardım yapmaya çalışmanız sizin can güvenliğinizi de tehlikeye atar. Bu yüzden yaralılara yardım etmeden önce ortamın güvenliğinden emin olun. Eğer yapabiliyorsanız ortamı güvenli hale getirin.

  1. Bildirme:

Kaza olabildiğince hızlı bir şekilde gerekli yardım kuruluşlarına bildirilmelidir. Olay yeri yaralı sayısı ve durumu net şekilde iletilmeli ve ambulans olay yerine ulaşana kadar yaralıların yanında bulunulması gerekmektedir. Türkiye’de 112 numaralı acil yardım hattını arayarak ilk yardım talebinde bulunabilirsiniz.

  1. Kurtarma:

İlk yardımın bu aşamasında öncelikli olarak yaralının bilinç durumu kontrol edilmelidir. Kazazedenin bilinci açık ise iletişim kurulmalı, yaralının korkusu giderilmelidir. Eğer yaralının bilinci kapalıysa ilk yardım ABC’si uygulamanız gerekir. Hava yolu açıklığı (A), solunum (B), dolaşım (C) kontrollerini yaparak yaralının durumu kontrol edilmelidir. Duruma göre gerekli müdahaleler yapılarak hayati değerlerin korunması ve sağlık ekipleri gelene kadar yaralının durum takibinin yapılması çok önemlidir. Unutmayın ki sürücü ehliyetine sahip bireyler olarak soğukkanlı, pratik ve yaptığınız müdahalelerin farkında olmanız gerekir.

  1. Temel Yaşam Desteği:

Solunum ve kalp durmasını engellemek ilk yardım müdahalesinde çok önemlidir. Yaralıdan solunum alamadığınızda sebebini tespit edebilmeniz gerekir. Solunum yolu tıkanıklığı, kaburga kırığı ya da aşırı kanama solunum durmasına yol açabilir. Solunum yolu tıkanmasından kaynaklanan nefessizlik için kişinin fiziksel durumu sağlıklı ise Heimlich manevrası uygulanarak solunum yolu açılır. Eğer kişi bilinçsiz ve nefes alamıyorsa solunum yolu açılarak ağız yoluyla 10 saniye aralıkla 2 kez hava verilir. Solunumun gelmemesi durumunda 30 kez kalbe basınç uygulanır ve hava verme işlemi 2 kere daha uygulanır. Dakikada 100 kalp basısı olacak şekilde hastanın yaşam bulguları gelene kadar işlem tekrarlanır.

  1. Kırık, Şok ve Açık Yara Durumlarında Yapılması Gerekenler:

Açık yara bulunan durumlarda genellikle yoğun kanamalar gerçekleşebilir. Kanama olan bölgeye temiz bir bezle bastırılır. Kanama fazlaysa ikinci bir bez konulur. Kanama olan bölgenin yakınına basınç uygulanır, kol ve bacak için turnike yapılarak kanamanın azaltılması sağlanır. Yoğun kan kaybı şoka neden olabilir bu yüzden hastanın durumu kontrol edilmelidir. Hastayı şok pozisyonuna (bacaklar 30cm yükseklikte) getirerek, solunum ve nabız kontrol edilmelidir. Kırıklara müdahale edilmemeli ve yaralının hareket etmemesi sağlanmalıdır. Böylelikle yanlış bir müdahale yüzünden daha büyük hasarlara sebep vermemiş olursunuz.

İlk yardım konusundaki bu temel bilgiler, sürücülerin trafik kazalarında ve acil durumlarda etkili bir şekilde müdahale etmelerine yardımcı olacaktır. Ancak unutulmamalıdır ki profesyonel yardımın hemen çağrılması her zaman ilk yapılması gereken ve en güvenli seçenektir. Biz Güven sürücü kursu olarak sürücü adaylarına ilk yardımı eksiksiz öğreterek hem sınava hem de gerçek hayata hazırlıyoruz. Sizler de ehliyet kursumuz ve ehliyet ücretleri hakkında bilgi almak isterseniz bize ulaşabilirsiniz.

Bir Cevap Yaz

Haber Yıldız Hakkında

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *