Satacom'un Son Kampanyası, Kripto Para Çalan Tarayıcı Uzantısını Yayıyor

satacomun-son-kampanyasi-kripto-para-calan-tarayici-uzantisini-yayiyor.jpg

satacomun-son-kampanyasi-kripto-para-calan-tarayici-uzantisini-yayiyor.jpg

Chrome, Brave ve Opera tarayıcıları için hazırlanmış kötü amaçlı bir uzantı, Kaspersky tarafından keşfedilen yeni Satacom kampanyasının bir parçası olarak bulaştığı sistemlerden kripto para çalmak için kullanılıyor. Nisan Mayıs aylarında yaklaşık 30 bin kullanıcı bu uzantı tarafından hedef alınma riskiyle karşı karşıya kaldı. Saldırganlar, kullanıcıların Coinbase ve Binance dahil olmak üzere hedeflenen kripto para borsalarının web sitelerinde gezinirken uzantının tespit edilmemesini sağlayacak bir dizi önlem de aldı. Uzantı, tehdit aktörlerinin söz konusu web siteleri tarafından kişilere gönderilen işlem bildirimlerini gizleyerek gizlice kripto paralarını çalmalarını sağlıyor. Kampanyayla ilgili ayrıntılı bir rapor Securelist web sitesinde paylaşıldı.

Yeni kampanyanın 2019’dan beri aktif olan ve çoğunlukla üçüncü parti web sitelerine yerleştirilmiş kötü amaçlı reklamlar aracılığıyla sunulan ünlü kötü amaçlı yazılım ailesi Satacom Downloader ile bağlantısı olduğu belirtiliyor. Bu amaçla kurgulanan bağlantılar veya reklamlar, kullanıcıları Satacom Downloader içeren bir arşiv dosyasını indirmeyi teklif eden sahte dosya paylaşım hizmetlerine ve diğer kötü amaçlı sayfalara yönlendiriyor. Bu son kampanyada, indirilen şey kötü amaçlı tarayıcı uzantısı oluyor. 

Son kampanya, kripto paraları çalan ve faaliyetlerini gizleyen bir tarayıcı uzantısı yüklüyor

Kampanyanın öncelikli amacı, hedeflenen kripto para borsası web sitelerine yönelik web enjeksiyonları gerçekleştirerek kurbanların hesaplarından Bitcoin (BTC) çalmak. Bununla birlikte kötü amaçlı yazılım diğer kripto para birimlerini hedef alacak şekilde kolayca değiştirilebiliyor. Yazılım, Chrome, Brave ve Opera gibi Chromium tabanlı tarayıcılara bir uzantı yükleyerek dünya genelinde kripto para yatırımcısı olan bireysel kullanıcıları hedeflemeye ve amacına ulaşmaya çalışıyor. Kaspersky telemetri verileri, Nisan ve Mayıs aylarında yaklaşık 30 bin kişinin kampanya tarafından hedef alınma riski altında olduğunu ortaya koydu. Son iki ayda bu tehditten en çok etkilenen ülkeler Brezilya, Meksika, Cezayir, Türkiye, Hindistan, Vietnam ve Endonezya oldu.

Saldırıya uğrayan kullanıcı sayısına göre başta gelen ülkeler, Nisan-Mayıs 2023

Kötü amaçlı uzantı, kullanıcı hedeflenen kripto para birimi web sitelerinde gezinirken tarayıcı manipülasyonları gerçekleştiriyor. Kampanya Coinbase, Bybit, Kucoin, Huobi ve Binance kullanıcılarını hedef alıyor. Uzantı kripto para çalmanın yanı sıra birincil faaliyetini gizlemek için ek eylemler gerçekleştiriyor. Örneğin, işlemlerin e-posta onaylarını gizliyor ve kripto para web sitelerinden gelen mevcut e-posta dizilerini değiştirerek gerçek olanlara benzeyen sahte diziler oluşturuyor.

PowerShell betiği gözlemlendi

Bu kampanyada tehdit aktörleri teslimat için Satacom indiricisini kullandıklarından, resmi uzantı mağazalarına gizlice girmenin yollarını bulmaya ihtiyaç duymuyor. İlk bulaşma, kullanıcının indirmek istediği yazılımları (genellikle kırılmış sürümlerini) ücretsiz olarak indirmesine izin veren yazılım portallarını taklit eden bir web sitesinden indirilen ZIP arşiv dosyası ile başlıyor. Satacom genellikle kişinin makinesine çeşitli ikili dosyalar indiriyor. Kaspersky araştırmacıları, son kampanyada bunlar arasında zararlı tarayıcı uzantısının kurulumunu gerçekleştiren bir PowerShell betiği gözlemledi.

Sonrasında bir dizi kötü niyetli eylem, kullanıcı internette gezinirken uzantının gizlice çalışmasını sağlıyor. Sonuç olarak tehdit aktörleri web enjeksiyonlarını kullanarak Bitcoin’i kurbanın cüzdanından kendi cüzdanlarına aktarabilir hale geliyor.

Kaspersky Kötü Amaçlı Yazılım Analisti Haim Zigel, şunları söylüyor: “Siber suçlular, uzantıyı komut dosyası değişiklikleri yoluyla kontrol etme yeteneği ekleyerek geliştirdiler. Bu, diğer kripto para birimlerini de kolayca hedeflemeye başlayabilecekleri anlamına geliyor. Üstelik uzantı tarayıcı tabanlı olduğu için Windows, Linux ve macOS platformlarını hedef alabiliyor. Önlem olarak, kullanıcıların çevrimiçi hesaplarını herhangi bir şüpheli etkinliğe karşı düzenli olarak kontrol etmelerini ve kendilerini bu gibi tehditlerden korumak için güvenilir güvenlik çözümleri kullanmalarını öneriyoruz.”

Kötü amaçlı yazılımın ayrıntılı teknik analizini Securelist adresinde bulabilirsiniz.

Kaspersky uzmanları, kripto para birimlerini çaldırmadan güvenli bir şekilde işlem yapabilmeniz için şunları öneriyor:

  • Kimlik avı dolandırıcılığına karşı dikkatli olun. Dolandırıcılar genellikle kimlik avı e-postalarını veya sahte web sitelerini kullanarak insanları giriş bilgilerini veya özel anahtarlarını ifşa etmeleri amacıyla kandırma yoluna gider. Web sitesinin adresini her zaman iki kez kontrol edin ve şüpheli bağlantıları açmayın. 
  • Özel anahtarlarınızı paylaşmayın. Özel anahtarlarınız kripto para cüzdanınızın kilidini açar. Bunları gizli tutun ve asla kimseye vermeyin. 
  • Kendinizi eğitin. Kripto paranızı güvende tutmak için en son siber tehditler ve en iyi uygulamalar hakkında bilgi sahibi olun. Kendinizi koruma konusunda ne kadar çok şey öğrenirseniz, siber saldırıları önlemek için o kadar donanımlı olursunuz.
  • Yatırım yapmadan önce araştırma yapın. Herhangi bir kripto para birimine yatırım yapmadan önce projeyi ve arkasındaki ekibi iyice araştırın. Projenin yasal olduğundan emin olmak için projenin web sitesini, teknik incelemesini ve sosyal medya kanallarını kontrol edin. 
  • Güvenilir güvenlik çözümleri kullanın: Güvenilir bir güvenlik çözümü, cihazlarınızı çeşitli tehdit türlerinden koruyacaktır. Kaspersky Premium, bilinen ve bilinmeyen tüm kripto para dolandırıcılığının yanı sıra bilgisayarınızın işlem gücünün kripto para madenciliği yapmak için yetkisiz kişilerce kullanımını önler.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Exit mobile version