Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, ‘YÖK Araştırma Üniversiteleri Toplantısı’na katıldı

rektor-prof-dr-necdet-budak-yok-arastirma-universiteleri-toplantisina-katildi.jpg

rektor-prof-dr-necdet-budak-yok-arastirma-universiteleri-toplantisina-katildi.jpg

“Araştırma Üniversiteleri Toplantısı” YÖK Başkanı Erol Özvar başkanlığında Elazığ’da yapıldı

 

Araştırma Üniversiteleri Toplantısı, YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar ile 23 Araştırma Üniversitesi Rektörünün katılımıyla Fırat Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

 

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar'ın riyasetinde Araştırma Üniversitelerinin Performanslarının Değerlendirildiği toplantıya, YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Haldun Göktaş, YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Naci Gündoğan, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak ile araştırma üniversitelerinin rektörleri ve sorumlu rektör yardımcıları katıldı.

 

Yükseköğretim Kurulu tarafından araştırma üniversitesi olarak belirlenen 20'si devlet, 3'ü vakıf olmak üzere 23 üniversite rektörünün katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda;  araştırma üniversitelerinin   ‘araştırma kapasitesi’, ‘araştırma kalitesi’ ile ‘etkileşim ve iş birliği’ boyutlarında toplam 30 gösterge ile performansları değerlendirildi. Toplantıda ayrıca araştırma üniversitelerinin Araştırma Üniversiteleri Destek Programı (ADEP) bağlamında 2022 yılına ait proje sayıları ve kullandıkları bütçeler ele alındı.

 

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, araştırma üniversitelerinin ülkelerin ulusal çıkarlarına hizmet eden, bölgesel ve ulusal kalkınmada kritik rol oynayan önemli kurumlar olduğunu vurguladı.  Araştırma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Programı'nda, 2021 Aralık ayında önemli değişiklikler yaptıklarını hatırlatan Prof. Dr. Özvar,   programın hedeflerini netleştirdiklerini ve içeriğini güçlendirdiklerini söyledi. Programa dahil edilen 3 vakıf üniversitesi ile 2022 yılı itibarıyla 20'si devlet ve 3'ü vakıf olmak üzere toplamda 23 araştırma üniversitesi sayısına ulaştıklarını dile getiren Prof. Dr.  Özvar,  "Araştırma üniversiteleri, performanslarına göre A1, A2 ve A3 olmak üzere 3 performans grubuna ayrılmıştır. Araştırma üniversitelerine sağlanması planlanan tüm destekler, yer aldıkları performans grubuna göre farklılaşmaktadır" dedi.

 

“Cumhurbaşkanından büyük destek”

Prof. Dr.  Özvar,  YÖK olarak bugüne kadar araştırma odaklı üniversitelere sağlanan en büyük fonu, bu yılın mart ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın büyük desteğiyle başlattıklarını bildirdi. YÖK ve Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı arasında ADEP kapsamında desteklenecek projeler için protokol yapıldığını belirten Prof. Dr. Özvar,   ADEP sayesinde araştırma üniversitelerinin sağlık, sosyal bilimler ve fen/mühendislik gibi eşleşme alanlarındaki projelerini desteklemek amacıyla Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından kaynak aktarımı sağlandığını ifade etti.

 

Prof. Dr. Özvar, üniversitelerden her yıl talep edilen raporlar ile üniversitelerin performanslarının 32 gösterge kapsamında değerlendirildiğini ve bunlara göre bir sıralama yapıldığını belirterek, bu yılın haziran ayında 20 araştırma üniversitesine, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından 100 milyon liralık bütçenin dağılımının "Araştırma Üniversiteleri Yıllık Performans Sıralaması" üzerinden yapıldığını kaydetti. YÖK Başkanı Özvar, doktorasını tamamlamış genç araştırmacılara yurt dışında doktora sonrası bir süre çalışma olanağı sağladıklarını, ayrıca yurt dışı akademik izin sisteminin bulunduğunu belirterek 2023 yılında hayata geçirecekleri yeni projelere ilişkin bilgi verdi. Prof. Dr. Özvar,   konuşmasında 2022-2023 eğitim ve öğretim yılı bahar döneminden itibaren başlatılacak YÖK Akademik Hareketlilik Projesi'ne ilişkin de detaylar verdi.

 

      “Bölgemize ve ülkemize sunduğumuz fayda ağını geliştirmek istiyoruz”

Toplantıyla ilgili bilgi veren Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, üniversitelerin misyonun eğitim öğretim, araştırma geliştirme, topluma hizmet, uluslararasılaşma, dijitalleşme olduğunu, Ege Üniversitesinin bu ana parametreler doğrultusunda önemli atılımlar gerçekleştirdiğini söyledi.

 

Ege Bölgesinin ilk, Türkiye’nin köklü yükseköğretim kurumlarından birisi olan Ege Üniversitesinin, son dönemde elde edilen başarılarla adını önde gelen araştırma üniversiteleri arasına yazdırdığını vurgulayan Rektör Prof. Dr. Budak, Ege Üniversitesinin Kurumsal Tam Akreditasyon Belgesi alan ilk devlet üniversitesi ve öğrenci odaklılıkta A Plus üniversite olduğunu söyledi.

 

Rektör Prof. Dr. Budak, “Üniversitemizin; bilime, insanlığa, ülkeye sunduğu fayda ağını geliştirmek için dünyayı yakından takip ediyoruz. Çağın dinamikleri doğrultusunda fiziki, teknik ve insan kaynağı altyapımızı güçlendiriyoruz. Araştırma üniversitesi olarak, eğitim – öğretimdeki geleneksel rollerin ötesine geçerek bölgeye, ülkeye ve insanlığa katkı sağlama noktasında önemli rol üstleniyor,  hem ulusal hem de uluslararası düzeyde yüksek katma değerli akademik üretime öncülük ediyoruz. Bir yandan sektöre donanımlı mezunlar kazandırırken diğer yandan da ülkemizin lisansüstü insan kaynağı kapasitesini güçlendiriyoruz. Elde edilen başarıları sürdürülebilir kılmak ve Ege Üniversitesini uluslararası arenada tercih edilen bir dünya markası haline getirmek için aralıksız çalışmaya devam edeceğiz. Üniversitemizin hedeflerine kararlılıkla ilerlemesinde bizlere her türlü desteği veren Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayip Erdoğan’a, YÖK Başkanımız Sayın Prof. Dr. Erol Özvar’a şükranlarımı sunuyorum” dedi. 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Exit mobile version