«
  1. Anasayfa
  2. Sağlık
  3. Gıda Pusulası’na göre, sağlıklı bir öğün için ton balığı ve deniz ürünlerini tercih edin

Gıda Pusulası’na göre, sağlıklı bir öğün için ton balığı ve deniz ürünlerini tercih edin

gida-pusulasina-gore-saglikli-bir-ogun-icin-ton-baligi-ve-deniz-urunlerini-tercih-edin.jpg

ABD’de araştırmacılar, besinlerin sağlıklı olup olmamalarına göre puanlandığı bir Gıda Pusulası sistemi oluşturdu. Bu pusulaya göre; ton balığı ve deniz mahsulleriyle hazırlanan salata ve makarnalar, en sağlıklı gıdalar arasında yer aldı. Diyetisyen Berrin Yiğit, “Sağlıklı beslenme trendinin bir yansıması olarak, artık öğle ve akşam yemeklerinde daha çok ton balığı ve deniz mahsulleri tüketilmeli” diyor.

 

Sağlıklı yaşam; günümüzde global bir trend halini alırken, buna bağlı olarak gıda tercihleri ve yeme-içme alışkanlıkları da değişiyor. Hangi besinleri tüketmemiz, hangilerinden uzak durmamız gerektiği konusunda dünyada birçok araştırma ve çalışma yapılıyor. Bunlardan sonuncusu, ABD’de geliştirilen Gıda Pusulası (Food Compass) sistemi… Tufts Üniversitesi Gıda Bilimi ve Politikası Bölümü’nden bir ekip, üç yıl boyunca 8 bin yiyecek ve içeceği inceleyip, besin değerlerine göre puanladı. Gıda alanında yapılmış en kapsamlı çalışmalardan biri olarak değerlendirilen Gıda Pusulası ile, sağlıklı beslenmeyi benimseyenlere yol gösterecek sonuçlar ortaya konuldu. 

 

Çalışmada, en sağlıklı öğle ve akşam yemeği seçenekleri arasında deniz ürünlerine yer verildi. Hafif, lezzetli ve sağlıklı bir öğün için; az miktarda mayonezle hazırlanmış ton balığı salatası (75 puan) ve domates soslu midye (95 puan) tavsiye edildi. Yine domates sosu eklenmiş, deniz mahsullü bir spagetti de 78 puanla sağlıklı yiyecekler sınıfında yer aldı. 100 tam puanı ise marul, domates, havuç ve dilediğiniz diğer sebzelerle hazırlayabileceğiniz deniz mahsullü salata aldı. Somon da 100 puanla en sağlıklı besinler arasında yer alıyor. Somon, marine edilmiş olarak alınıp pratik bir şekilde hazırlanabilir veya füme olarak tüketilebilir.

 

Her mevsim tüketilebiliyor, birçok yemeğe yakışıyor

En doğal protein kaynağı olan balık ve deniz ürünlerinin, pandemi sonrası yükselişe geçen sağlıklı beslenme trendiyle birlikte daha da önem kazandığını belirten Diyetisyen Berrin Yiğit, şunları söyledi: “Artık akşam yemeği dediğimizde, aklımıza sadece et ve nişastalı karbonhidratlar gelmiyor. Giderek çok daha fazla kişi, tercihini deniz ürünlerinden yana kullanıyor. Özellikle de ton balığı; tam bir protein deposu olmasının yanı sıra zengin Omega 3 yağ asitleri ve selenyum gibi çok faydalı mineralleri içeriyor. Bağışıklığı ve metabolizmayı güçlendiriyor. D ve B vitaminleri açısından da çok değerli bir kaynak. Doymuş yağ oranı düşük, besleyiciliği yüksek olan ton balığı; yoğun çalışanlar, spor yapanlar ve kilo vermek isteyenlerin öğünlerinde mutlaka yer almalı. Her mevsim tüketilebilmesi ve yeşilliklerden makarnaya kadar birçok farklı besinle uyum sağlamasıyla da pratik, lezzetli ve çok sağlıklı bir besin.” 

 

Balığı doğru kaynaktan tüketmenin önemini vurgulayan Yiğit; “Ton balığının faydalarından en üst derecede yararlanabilmek için; Çanakkale’de üretilen, güvenilir, Hint ve Atlantik okyanuslarının tertemiz sularında yetişen balıkların kullanıldığı, taze, katkısız ve koruyucusuz ürünleri tüketebilirsiniz” dedi. Balığını Sorgula uygulaması sayesinde balığınızın nereden geldiğini öğrenebilir ve sofralarınıza güvenle taşıyabilirsiniz. 

 

Okul döneminde bağışıklığı güçlendirmek için ton balığı

Her yaştan insanın yeterli ve dengeli beslenmesinde önemli rol oynayan ton balığı; çocukların kas ve kemik yapılarının gelişmesini, bağışıklıklarının güçlenmesini ve daha zinde olmalarını sağlıyor. Özellikle Akdeniz mucizesi zeytinyağlı ton balığının, okul döneminde her çocuğun beslenme programında yer alması gerekiyor. Kolay açılabilir kapaklı ürünler, pratik bir seçenek olurken, çocukların zeka gelişiminin desteklenmesi ve kış hastalıklarından korunmaları için haftada en az 2 kez ton balığı tüketmeleri tavsiye ediliyor.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir Cevap Yaz

Haber Yıldız Hakkında

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *