Gençler Yeşilay sayesinde Bocce sporuyla tanıştı

gencler-yesilay-sayesinde-bocce-sporuyla-tanisti.jpg

gencler-yesilay-sayesinde-bocce-sporuyla-tanisti.jpg

Yeşilay İzmir Şubesi’nin düzenlediği Bocce turnuvasında üniversite kulüpleri ve gönüllüler keyifli bir gün geçirdi. Sporun her yaştaki insana iyi geldiğini belirten Yeşilay İzmir Şube Başkanı Necmettin Gülak, “Kökeni Anadolu topraklarında bulunan Bocce sporuyla gençleri tanıştırarak hayat amaçlarına sımsıkı tutunduracak iyi alışkanlıklar kazandırma hedefimizden birini daha gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadık. Yeni organizasyonlarda daha fazla gencimizi Bocce ile tanıştıracağız” dedi.

 

Gençlik Spor İzmir İl Müdürlüğü tesislerinde düzenlenen Bocce turnuvasında Genç Yeşilay Üniversite Kulüpleri ve Yeşilay gönüllüleri zevkli mücadeleler verdi. Bocce Branşı İzmir İl Temsilcisi ve Yeşilay İzmir Şubesi yönetim kurulu üyesi Özkan Akar ve milli sporcular, turnuva öncesi katılımcılara Bocce sporunu tanıttı, uygulamalarıyla yarışma kurallarını anlattı.

 

Gençlik Spor İzmir İl Müdürü Murat Eskici, Yeşilay Ege Bölge Koordinatörü Salih Fulcun, Yeşilay İzmir Şube Başkanı Necmettin Gülak, Yeşilay İzmir Spor Kulübü Başkanı Ümit Ülkü ve gençlerin katılımıyla başlayan Bocce oyunlarında rekabetin yükseldiği anlarda büyük heyecan ve keyifli anlar yaşandı. Günün birinci gelen ekibi Nurgül, Sevde ve Batuhan’dan oluştu. Dereceye girenlere madalyaları taktim edildi.

 

SPOR ZAMANIN EFENDİSİ

Her insanın yaşına uygun bir spor yapmasının sağlıklı yaşaması için şart olduğunu belirten Yeşilay İzmir Şube Başkanı Necmettin Gülak, Bocce sporunun da alternatif olarak hayatımıza girmesine vesile olmaktan gurur duyduklarını söyledi. Gülak, şu bilgileri verdi:

 

“Bocce sporun çocuklarımıza en büyük faydası el, göz ve beyin üçlü koordinasyonun gelişimine katkı sağlamasıdır. Özel gereksinimli çocuklarımızın da oynayabileceği ve onların gelişimine büyük katkılar sunan bir spordur. Açık havada oynanması, sosyal bir oyun olması çocuklarımızın sporu mutlulukla yapmasını sağlar. Ortak bilinç ve yaşama coşkusu kazandırıp kötü alışkanlıkların yerine iyi alışkanlıklar yerleştirilmesinde önemli bir rol üstlenmektedir. Yeni organizasyonlarda buluşmayı diliyorum.”

 

BOCCE SPORU NASIL OYNANIR?

Dünyanın en eski spor dallarından biri olan Bocce, bowlinge benzeyen, demir bilyelerle oynanan bir oyundur. Dünyanın birçok bölgesinde oynanan bu sporun kökeninin milattan önce Anadolu topraklarında olduğu tahmin ediliyor. Bu yüzden de en eski spor dallarından biri olarak kabul edilir. Günümüzde oynama stilinin Bocce adıyla Romalılar tarafından geliştirildiği biliniyor. Oyundaki amaç, yuvarladığınız toplarınızın hedef topa (pallinoya) yakın olmasını sağlamak. Rakip toplarından hedef topa daha yakın olarak atılan her top için bir puan alınıyor ve 15 puan alan oyuncu maçı kazanıyor. Eğer rakibin topu hedef topa daha yakınsa ve sizin yuvarlamanız imkânsızsa hedef topu ya da rakip topu vurmak için de atış yapılabilirsiniz.

 

Bocce, uzunluğu 26 mt 50 cm, genişliği 4 mt 50 cm bir dikdörtgen sahada oynanır. Tek kişilik bocce müsabakalarında oyuncular 4’er topla, 2’li veya 3’lü müsabakalarda 2’şer topla oynanır.

 

Bocce sporu dört farklı oyun sisteminden oluşmaktadır. Bunlar; Raffa, Volo, Petank Çim Topu.

 

Ülkemizde ilk kez 1990’lı yılların başında Raffa sistemi oynanmaya başlanmış, 1995 yılında bu spor Herkes İçin Spor Federasyonu çatısı altına girmiştir. Daha sonra Beyzbol ve Softbol Federasyonuna bağlanan Bocce sporu, 14 Ekim 2004 tarihinde Merkez Danışma Kurulu kararıyla Bowling ve Dart ile birlikte ayrı bir federasyon çatısı altında toplanmıştır.

 

11-14 yaşlar için gençler kategorisi vardır. 17 yaşından büyükler için büyükler kategorisidir.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Exit mobile version