Fren Diski

Fren Diski

Fren Diski

Taşıtlar, hayatımızı kolaylaştıran en önemli araçlardır. Bu taşıtların da en önemli parçalarının başında fren diski gelmektedir. Güvenli sürüş ve aracınızın performansı açısından fren diski tercihi önemlidir. Yüksek sıcaklıklara ulaşan bu parça, taşıtların durmasını ve yavaşlamasını sağlar. Can güvenliğinizi doğrudan etkiler denebilir.

Fren Diski Hangi Malzemelerden Üretilir?

Fren diskleri, tonlarca ağırlıktaki araçları yavaşlatma ve durdurma özelliğine sahiptir. Dolayısıyla sağlam malzemelerden üretilmelidir. Genellikle dökme demirden üretilir. Kalite seçeneklerine göre malzeme seçimi değişkenlik göstermektedir. Karbon seramikten üretilen diskler ise son derece performanslı ve ısıya dayanıklıdır. Karbon kompozit malzemelerden üretilen diskler ise yüksek performanslı araçlarda tercih edilir ve maliyeti yüksektir.

Fren Diski Nasıl Çalışır?

Fren pedalına basıldığı anda hidrolik sistem ile harekete geçen fren balataları, diske sürtünerek taşıtın yavaşlamasını, durmasını sağlar. Fren pedalına basılma oranıyla doğru orantılı olacak şekilde disklerde sürtünme gerçekleşir. Baltaların diske sürtünmesi sorucunda kinetik enerji, ısı enerjisine dönüşür ve durma işlemi gerçekleşir.

Fren Diskinin Frenleme Mesafesinde Önemi

Fren diskinin kalitesi ve sürtünmeye dayanıklılığı, fren mesafesini direkt etkileyen etkenlerdir. Fren disklerinin kalitesi, sürtünme oranını belirler. Sürtünme arttıkça frenleme mesafesi kısalır. Diskler ısıya maruz kalır. Bu ısı dağılımını en hızlı şekilde dağıtan ve soğutmaya çalışan disklerin fren mesafesi oldukça kısadır. Diskin üretim sürecindeki işçiliği de fren mesafesini etkilemektedir.

Fren Diski Ömrü

Araçların en önemli parçası olan fren disklerinin ömrü, güvenliği etkileyen en önemli etkendir. Mümkün oldukça bakım ve değişim süreçlerinin ihmal edilmemesi gerekmektedir. 50.000 – 70.000 Km arasında değiştirilmesi önerilmektedir. Fren pedalına bastığınızda titreşim ve fren performansında düşüş varsa disklerin değişim zamanı çoktan gelmiştir demektir.

Fren Diski Tarihçesi

Tarihte üretilen ilk otomobillerin fren sistemleri çok ilkel ve güçsüzdü. Otomobil sektörü geliştikçe beraberinde fren diskini de geliştirdi. 20. Yüzyılın başlarında fren sistemlerinde diskler kullanılmaya başlandı. Fransız mühendis Louis Renault tarafından frenleme performansını arttırmak için metal diskler ve metal pedallar tasarlandı fakat kullanımı dünya geneline yaygınlaşamadı. 1950’lere kadar yüksek performanslı fren diskleri üretilemedi. 1950’lerde ise Jaguar markası, disk sistemlerini taşıtlara başarıyla uyarladı ve ilgiyi topladı. 1953 yılında yapılan yarışta Jaguar, başarıyla uyarladığı fren diskleri sayesinde yarışın kazananı oldu.

1970’lere gelindiğinde ise fren sistemleri daha da gelişti ve fren diskinde çeşitlilikler başladı. Bu dönemde ilk kez karbon seramik diskler üretildi ve yüksek performanslı yarış arabalarında kullanıldı. Günümüzde ise modern fren sistemleri ile diskler uyumlu bir şekilde çalışmaktadır. ABS – ESC gibi frenleme teknolojilerine uyumlu olarak fren diskleri görevini yerine getirmektedir. Günümüzde var olan ve üretilen neredeyse tüm otomobillerde fren diskleri bulunmaktadır. Kaliteli fren diski marka modellerini incelemek için hemen tıklayın. https://www.frenbu.com/

Exit mobile version