«
  1. Anasayfa
  2. Kültür Sanat
  3. Foça’da Zeytin Hasadı Şenlikle Başladı

Foça’da Zeytin Hasadı Şenlikle Başladı

focada-zeytin-hasadi-senlikle-basladi.jpg

İzmir’in Foça İlçesi’nde 2022 yılı zeytin hasadı düzenlenen mini şenlikle başladı. 7’den 70’e her yaştan Foçalının katıldığı hasatla ölmez ağacının meyveleri dalından sıyrılmaya, sıkım fabrikalarında oluklardan altın rengi zeytinyağları akmaya başladı.

 

Foça İlçesi’ne bağlı kırsal Yenibağarası Mahallesi’nde yarım asrı aşkın br süredir zeytincilikle uğraşan Mümin Yavuz adlı vatandaşın bahçesinde düzenlenen mini şenliğe Foça Kaymakamı Mehmet Türköz, İlçe Emniyet Müdürü Ergül Çetin, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Hakan Arıkan, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Harun Tercanlıoğlu, Foça Ziraat Odası Başkanı Saim Demirbaş, Yenibağarası Mahalle Muhtarı Cihat Gerihan, bazı daire ve şube müdürleri, Yenibağarası Nadire Sanlı İlkokulu öğretmen ve öğrencileri ile kırsal mahallede uzun yıllardır zeytincilikle uğraşan vatandaşlar katıldı. Zeytin hasadına katılan çocuklar bir yandan zeytin toplamanın inceliklerini diğer yandan zeytin ve zeytinyağının sağlığa faydalarını öğrenirken, şarkılar ve oyunlarla hasadı mini bir şenliğe çevirdiler. Kendilerine yapılan ikramlarla daha da mutlu oldular. Yenibağarası Mahallesinin kadınları da bolluk bereket dilekleriyle hasada katıldılar.

 

ALLAH YEMEYE KISMET ETSİN

Hasat şenliğine katılan öğrencilerden Rabia Geyik ve Naz Beray Aktuğ, hem zeytin topladıklarını hemde çok eğlendiklerini belirtirken Seviye Gencer adlı vatandaş İzmir’in Torbalı ilçesinden Foça’ya gelin geldiğini ve 50 yılı aşkın bir süredir zeytincilikle uğraştığını söyledi. Seviye Gencer; “ Zeytinle uğraşıyoruz. Tabii (Torbalı) oradada vardı zeytinimiz. Verim güzel, ama susuz kalan zeytinler daha ufak cılız oldu. Sulayanların daha güzel. Allah yemeye kısmet etsin inşallah. Bugün çocuklarla beraber olduk. Çocuklar zeytinleri tanıdı. Zeytinyağının nasıl çıkışını öğrendiler. Hayırlısıyla inşallah bolluk bereket olsun. Herkese yemeye kısmet olsun. Hem çocuklarla beraber şenlik oldu, hem eğlendik.  Çok güzel bir şey oldu. “dedi.

 

Katılımcılar hep birlikte zeytin ağaçlarında olgunlaşan zeytinleri el tarakları ile yerdeki sergiler üzerine düşürdü. Yemeklik ve yağlık olarak ayrılan taneler ayrı toplandı. Toplanan zeytinler traktör kasalarına aktarılarak sıkım fabrikalarına götürüldü.

 

İYİKİ ÇİFTÇİLERİMİZ VAR

Kaymakam Mehmet Türköz  ve beraberindekiler zeytin toplamadan sonra bir sıkım fabrikasında incelemelerde bulundu. Yaprağından ayrılan, yıkanan, soğuk sıkım makinalarında ezilen, son filtre işleminin ardından oluklardan altın rengi ile akan, laboratuarda kaç dizem asit olduğu ölçülerek belirlenen yağın safahatını beraberindekilerle beraber yerinde izledi.   

 

Bütün çiftçilere hayırlı bereketli hasatlar dileğinde bulunarak hasadı başlattıklarını belirten Kaymakam Mehmet Türköz; “İlçemize bağlı Yenibağarası Mahallesinde Mümin bey’in tarlasına geldik. İlçemizde zeytin hasadına bugün itibariyle başladık. Öncelikle bütün çiftçilerimize hayırlı bereketli hasatlar diliyoruz. Malum zeytin ülkemizde önemli bir endüstriyel ürün. Dünyada ikinci sıradayız. İspanya birinci sırada. Sonra biz geliyoruz, zeytin ağacı varlığı bakımından. İspanya bu yıl kuraklık geçirdi. Biz zeytin hasadımızın iyi olduğunu düşünüyoruz. Tabii çiftçilerimizden alacağız daha olumlu haberleri. İlimizde zeytin konusunda önemli bir ağırlığa sahip. En büyük zeytin ağaçları sayı olarak Aydın’da, sonra İzmir, Manisa, Balıkesir diye gidiyor. İlçemizde de baktığımızda turizm şehri olmamıza rağmen, tamamen tarıma dayalı endüstrimiz yüksek. Bunların başında da zeytin geliyor. İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğümüz gerekli desteği veriyor. Çifçilerimizde gerekli duyarlılığa sahipler. Tekrar bereketli bir sezon diliyorum. İyiki çiftçilerimiz var. Daha çok üretip daha çok kazanmalarını temenni ediyoruz. Bu yıl bizdede bir kuraklık var ama İspanya kadar değil. İnşallah zeytin önemli bir gelir olarak devam edecek. Bütün çiftçilerimize emeklerine sağlık diyor, kolaylıklar diliyorum. “dedi.   

 

TARIM EMEK İSTER

Kaymakam Mehmet Türköz; ilçedeki fabrikalarda soğuk sıkımdan dolayı çıkan yağların çok kaliteli ürünler olduğuna dikkat çekerek, çiftçilere; “Dizemi gayet düşük. Yağlar tüketicilerle buluşmaya hazır hale geldi. Tarım emek ister. Bunu sonuna kadar yerine getiriyorlar. Bizİ hem zeytin hem  zeytinyağı ile buluşturuyorlar. Çiftçilerimize canı gönülden teşekkür ediyorum” sözleriyle veda etti.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir Cevap Yaz

Haber Yıldız Hakkında

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *