«
  1. Anasayfa
  2. Kültür Sanat
  3. Evrensel bilim kurgu ve fantastik film festivali'nde uluslararası jüri üyeleri belli oldu 

Evrensel bilim kurgu ve fantastik film festivali'nde uluslararası jüri üyeleri belli oldu 

evrensel-bilim-kurgu-ve-fantastik-film-festivalinde-uluslararasi-juri-uyeleri-belli-oldu.jpg

Evrensel Bilim Kurgu ve Fantastik Film festivali; geleceğin teknolojik araçları ve bilimin sınırsız imkânlarının sanatla bir araya geldiği unutulmaz bir deneyim için gün sayıyor. Festival’in uluslararası sanat yönetmenleri; Aynur Kazaz ve Balım Tanrıöver bilimkurgu filmlerinin sinemaya ve kültüre kattığı önemi vurguladı.

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün katkılarıyla düzenlenen, 2.Evrensel Bilim Kurgu ve Fantastik Film Festivali; Uluslararası Bilim ve Sanat Yaratıcıları Derneği’nin organizasyonu ile 26-29 Eylül tarihleri arasında gerçekleşecek. Festival Kurucusu İdari Direktörü ve Uluslararası Bilim ve Sanat Yaratıcıları Derneği Başkanı Filiz Dağ’ın yönetiminde düzenlenecek olan festivalin bu yıl uluslararası jürisinde; sinema yazarı Hande Kara, görsel efekt ve post prodüksiyonda dünyanın önde gelen ismi Takeshi Takada ile son dönemin ses getiren Netflix dizileri Sıcak Kafa ve Şahmaran’ın görüntü yönetmeni Yon Thomas bulunuyor. Sanal Yapım Danışmanı (VP Supervisor) Altan Sebüktekin jüri koltuğunda yer alırken; aynı zamanda festivalin bu yılki uluslararası jüri başkanlığını da üstleniyor.

“US3F sayesinde Türkiye, Avrupa ve Uzak Doğu filmlerini izleyecek ve senaryo yarışması ile lokal bilim kurgu hikayeleri keşfedebileceğiz.”

Festivalin sanat yönetmeni Balım Tanrıöver yaptığı açıklamada; ‘Bilim kurgu türü, sinema dünyası için yıllardır büyük bir önem taşıyor ve izleyici için göz ardı edilemeyecek bir değere sahip. Her bir bilimkurgu filmi aslında hayal gücümüzün sınırlarını genişletiyor. En bilinen örneği 20 yıl önce üretilen Jurassic Park, Minority Report, AI gibi genetik bilim ve yapay zekâ konuları üzerine günümüzde bilim adına gerçekleşmiş ve hızla ilerleyen teknolojiler.  Teknoloji artık o kadar hızlı ki Hollywood oyuncuların dijital kopyalarının üretilmesi için yeni düzenlemeler getiriyor ve senaristler eserlerinin yapay zekâ kullanımına isyan ediyor. Etik tartışmalar sürerken, bilim kurgu filmleri sinemanın ayakta durmasını sağlayan, seyirciyi sıra dışı hikâyeleri ve görsel efektleriyle sinemaya çeken yegâne filmler oluyor. “Avatar: Suyun Yolu” filmi bütçesinin 1000 katı hasılat yaparken, bugüne kadar evrenin bilinmeyenlerine olan merakımızı okyanuslara yöneltebiliyor. Dünyada gelişmiş teknolojiler film endüstrisine çok ihtiyaç duyulan bir avantaj sağlıyor. İzleyicilere zenginleştirilmiş bir film deneyimi sunmaya yardımcı olan ilgi çekici ve net görseller, gelişmiş ses efektleri, daha kolay düzenleme araçları ve dijital film dağıtımı sağladığından, teknolojinin kullanımı film yapımının niteliksel yönlerini iyileştirdi. Türkiye’de de bilim kurgu türünde daha çok üretim yapılabilmesi için teknolojik olarak ilerici stüdyoların fazlalaştırılması ve yatırım gerekiyor. Bu anlamda US3F Film Festivalini çok önemli buluyorum. Sinemada çoğunlukla Amerikan stüdyolarının üretimi filmleri görebiliyoruz. US3F sayesinde Türkiye, Avrupa ve Uzak Doğu filmlerini izleyebilecek ve senaryo yarışması sayesinde lokal bilim kurgu hikayeleri keşfedebilecek.” sözlerine yer verdi.

“Bilimkurgu, teknolojik gelişmelerle harmanlanarak insan hayatını, popüler kültürü şekillendiren önemli bir edebiyat ve sinema türü olacak.”

2. Evrensel Bilim Kurgu ve Fantastik Film Festivalinin Uluslararası Sanat Yönetmeni Prodüktör Aynur Kazaz; ‘Bilimkurgunun insanlığın hayal gücünü teknolojik, sosyal ve evrensel sınırların ötesine taşıyan bir edebiyat ve sinema türü. Geçmişten günümüze, bilimkurgu eserleri, insan hayatını şekillendiren ve değiştiren pek çok önemli fikri içinde barındırıyor. Gelecekteki etkilerini düşündüğümüzde, bilimkurgu daha da önemli bir rol oynayacak gibi görünüyor. Bilimkurgunun teknolojik ilerlemelerin yolunu açan bir katalizör de olabilir. Hayal gücümüzde bile sınırları zorlayan kavramlar, yarın gerçek olabilir. Önümüzdeki beş yıl içinde bilimkurgunun geleceği oldukça heyecan verici olacak. Bu süre zarfında, bilimkurgu tıp, enerji ve çevre gibi alanlarda da etkili olacak. Yapay organlar, gen tedavileri ve temiz enerji kaynakları gibi bilimkurgu temaları gerçeğe dönüşebilir. Bilimkurgu, popüler kültürde önemli bir yer edinecek. Marvel ve DC gibi süper kahraman evrenlerinin yanı sıra, bilimkurgu temalı film ve diziler büyük ilgi görecek. Star Wars ve Star Trek gibi klasik serilerin yanı sıra, yeni nesil uzay operaları da rağbet görecek. Sonuç olarak, önümüzdeki beş yıl içinde bilimkurgu, teknolojik gelişmelerle harmanlanarak insan hayatını, popüler kültürü şekillendiren önemli bir edebiyat ve sinema türü olacak. Geleceğe dair umutlar, korkular ve dersler sunmaya devam edecek ve insanların bu gelişmeleri anlamalarına ve yönlendirmelerine yardımcı olacak. Ancak bilimkurgu, getirdiği fikirleri gerçek dünyada ele alırken dikkatli ve sorumlu bir şekilde kullanmamız gereken güçlü bir araçtır.’ açıklamasında bulundu.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir Cevap Yaz

Haber Yıldız Hakkında

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *