«
  1. Anasayfa
  2. Gündem
  3. Egeli akademisyenler kırsal kalkınma için yerel liderler eğitecek

Egeli akademisyenler kırsal kalkınma için yerel liderler eğitecek

egeli-akademisyenler-kirsal-kalkinma-icin-yerel-liderler-egitecek.jpg

EÜ’den “11. Kalkınma Planı”na destek olacak proje

 

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Murat Boyacı’nın yürütücülüğünü yaptığı Dr. Özlem Yıldız’ın ise araştırmacı olarak yer aldığı  “Kırsal Kesimde Sosyal Değişim ve İnovasyon Sürecinde Yerel Liderlerin İşlevi Üzerine Bir Araştırma: Ege Bölgesi Örneği” isimli proje, TÜBİTAK tarafından desteklenmeye uygun bulundu. Proje kapsamında yerel liderler ve liderlik stilleri, özellikleri, iletişim becerileri, toplumda ve örgütlerdeki etkileri, köy içi ve dışı ile iletişimleri, teknik ve sosyal inovasyon sürecindeki katkıları incelenecek.

 

Proje ekibini tebrik eden Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Tam akredite bir araştırma üniversitesi olarak TÜBİTAK nezdindeki başarılarımızı sürdürmeye devam ediyoruz. Üniversitemizde oluşturduğumuz bilim ve araştırma ekosistemi sayesinde TÜBİTAK’a en çok proje yapan ve projesi en çok kabul gören üniversiteler arasında zirvede yer alıyoruz. Ziraat Fakültesi öğretim üyemiz Prof. Dr. Murat Boyacı ve Dr. Özlem Yıldız’ın yerel liderlerin işlevi üzerine hazırladıkları proje, desteklenmeye uygun gördü. Değerli hocamızı ve ekibini tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum” dedi.

 

8 il, 32 ilçe ve 64 köy incelenecek”

Proje hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Murat Boyacı, “Araştırmanın temel amacı; yerel liderlerin sosyal değişim ve inovasyon süreçlerini nasıl etkilediklerini belirlemek ve kırsal toplumda güçlü bir liderliğin oluşmasına yönelik öneriler ve stratejiler geliştirmektir. Araştırmamıza Ege Bölgesinde yer alan 8 il, 32 ilçe ve 64 köyü dahil ettik. Muhtar, ziraat odası, kooperatif, birlik gibi köy ve çiftçi örgütlerinin başkanları, azaları ve yönetim kurulu üyeleri, fikir önderi çiftçiler araştırmamızın popülasyonunu oluşturuyor. Projemiz kapsamında liderlerin kişisel özellikleri ve liderlik stilleri; yöre ve ürün desenlerine göre karşılaştırılarak farklılıkları ortaya konacak. Ayrıca, örgütler ve köyler hakkında üretici sayıları ve faaliyet alanlarını, kapasitelerini derleyen bir tür kurumsal ve köy envanteri de ortaya çıkmış olacak” diye konuştu.

 

“Türkiye’de benzer bir çalışma yok”

Projenin, On Birinci Kalkınma Planı’nın eksenleri ile de doğrudan ilintili olduğunu ifade eden Prof. Dr. Boyacı, “On Birinci Kalkınma Planında; ekonomik, sosyal, teknolojik ve çevresel boyutları dikkate alan kapsamlı ve rekabetçi kırsal toplum vizyonu öngörülmektedir. Kırsal kesimin değişimi, örgütlenmesi, yenilikleri benimsemesi, yerelin harekete geçirilmesi ve katılımcı olmasında büyük potansiyel taşıyan yerel liderler ve liderlik yaklaşımlarını inceleyecek projemiz, On Birinci Kalkınma Planı’nın eksenleri ile de doğrudan ilgilidir. Projenin bir diğer özelliği ise farklı statüdeki liderleri aynı anda ele alması ve karşılaştırmalar yapılacak olmasıdır. Bu açıdan da Türkiye’de benzer kapsamda bir çalışmaya ulaşılamamıştır. Liderlik eğitim programının geliştirilmesi de proje kapsamındaki bir başka hedefimiz. Odak grup çalışmalarının yürütüleceği illerde iletişim, çatışma yönetimi, ekip çalışması, karar alma, katılımcılık gibi becerilerin kazandırılmasına yönelik liderlik eğitimleri tasarladık. Bir diğer hedefimiz ise araştırma bulguları ve odak grup çalışmalarından yararlanılarak; lider geliştirme programının tanımlanmasına ve süreçte yer alan ilgili aktörlere rehberlik etmek” dedi.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir Cevap Yaz

Haber Yıldız Hakkında

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *