DenizBank VoiceUp A Capella Festivali yoğun katılım ile başladı

denizbank-voiceup-a-capella-festivali-yogun-katilim-ile-basladi.jpg

denizbank-voiceup-a-capella-festivali-yogun-katilim-ile-basladi.jpg

Türkiye’de koro ve insan sesi harici enstrüman kullanılmadan icra edilen a capella müziğinin yaygınlaşması hedefiyle bir ilk olarak düzenlenen DenizBank VoiceUp A Capella Festivali, 22 Ağustos Salı akşamı, Cemal Reşit Rey Konser Salonu’ndaki açılış konseri ile başladı. 

Hollanda’dan Uruguay’a, Türkiye’den Danimarka’ya 25 ülkeden 550 müzisyen, 40 koro ve vokal grubun sahne alacağı festival, 27 Ağustos tarihine kadar İstanbul’un çeşitli mekanlarında devam edecek. 

Kültür sanata desteği geleceğe yatırım olarak görerek “Sanata Evet” diyen DenizBank’ın ana sponsoru olduğu DenizBank VoiceUp A Capella Festivali, 22 Ağustos Salı akşamı, Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda başladı. Ev sahibi korolar Chromas ve Vokal Akademi Pop & Caz Korosu’nun mini konserlerinin ardından, katılımcı koroların tamamı performanslarını sundular. Açılış gecesinde DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş de a capella grubu Chromas ile birlikte bir performans sergiledi.

Festival Sanat Direktörü Başak Doğan, gecede yaptığı konuşmada, “Bizler, ülkemizde çok sesli koro müziğinin gelişimi için yıllardır büyük bir keyifle çalışıyoruz. Bu alanda iş ve yetenek üretmek için bundan birkaç yıl önce Vokal Akademi’yi kurdum. Burada hem müzik anlamında hem de kültürümüzde çok sesliliği benimsiyor ve güvenli bir alan yaratıyoruz… Yıllardır üzerinde çalıştığımız bu festivali ise isim sponsorumuz DenizBank sayesinde, hayal ettiğimiz ölçüde, arzu ettiğimiz kürasyonla, dünyanın dört bir yanından getirdiğimiz değerli isimlerle hayata geçiriyoruz. Bundan böyle iki yılda bir gerçekleşecek festivalin müzik türleri arasında akışkan bir dünya yaratmasını amaçlıyoruz. Şarkı söyleyen, söylemeyen, bu alana merakı olan, çok sesli müziği daha yakından tanımak isteyen herkese kapımız açık.”

 

“Festivalimizin gelenekselleşmesi en büyük temennimiz”

 

Festivalin açılış konuşmasını yapan DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, geleceğe iz bırakmak hedefiyle çalıştıklarını ifade ettiği konuşmasında şunları söyledi: “Kurum olarak gelecek yüzyıllara bugünden bırakılacak asıl kalıcı değerin, güzel sanatlar alanında yapılan birikim olduğuna inanıyoruz. Türkiye’de koro ve a capella müziğinin daha fazla insana ulaşmasına vesile olmaktan ve ülkemizde bir ilki gerçekleştirmekten de büyük mutluluk duyuyoruz. A capella, özellikle gençlerimizin kendi seslerine güvenip yaratıcılıklarının peşinden gitmeleri için son derece teşvik edici bir alan. Dileğimiz, festivalimizin yıllar içinde geleneksel hale gelmesi ve sesiyle “ben de varım” diyen herkesi, özellikle de gençlerimizi yüreklendirmesi.” 

 

Dünyaca ünlü koro şefleri ilk kez Türkiye’de 

 

Türkiye’deki koro çalışmalarının yaratıcı ismi Şef Başak Doğan’ın kurucu sanat direktörlüğünü yürüttüğü Vokal Akademi’nin öncülüğünde gerçekleştirilen DenizBank VoiceUp A Capella Festivali’nde, uluslararası alanda önemli eğitmen ve şeflerin yönetiminde 25 farklı atölye ve 25’ten fazla konser düzenlenecek. Dünyanın dört bir yanından 550’den fazla müzisyenin ağırlanacağı ve 5 binden fazla izleyicinin katılması beklenen DenizBank VoiceUp A Capella Festivali’nin ana grubu olarak, 40 yılı aşkın süredir tüm a capella müzik tutkunlarına ilham olan İsveçli The Real Group sahne alacak. 

Festivalde, dünyanın en başarılı ilk 10 korosu listesine giren Leioa Kantika Korala’nın kurucu şefi İspanya’dan Basilio Astulez ülkemizde ilk defa eğitim verirken; İsveçli The Real Group kurucusu Peder Karlsson, Hollandalı ünlü festival koreografı Panda van Proosdij’dan Basix ve M-Pact gruplarının kurucusu Morten Kjær, dünya koro müziğinin seyrini, yarattığı Vocal Painting şeflik tekniğiyle değiştiren Jim Daus Hjernøe gibi önemli isimler de atölye kürasyonlarında yer alacak. Stephan Lutermann, Annemarie Homan, Emily May’t Hoen, Randy Esen, Freeplay Duo, Agnes Hapsari, Sven Keet, Ruben Smits ve Fidan Kurt Kasapbaşı gibi değerli isimler de çeşitli atölyelerle festivalde izlenebilecek. 

Festivalde ayrıca, kadınların gücünü müzik alanında daha fazla desteklemek ve fırsat eşitliği konusunu masaya yatırmak üzere, sanat galerisi Arter’de, Dr. Aylin Vartanyan moderasyonunda; Melike Şahin, Ece Dizdar, Ceren Gündoğdu, koro koreografı Panda van Proosdij ve Başak Doğan’ın katılımıyla Müzikte Kadın Liderler başlıklı bir panel düzenlenecek.  

 

Festival konser salonları, dev amfiler ve parklara yayılacak

Festival; Cemal Reşit Rey, Kırım Kilisesi, İTÜ Maçka Amfileri ve Mustafa Kemal Amfisi, Arter Sevgi Gönül Oditoryumu ve Arka Bahçe, Vosgeperan Ermeni Kilisesi, Maçka Parkı, Vokal Akademi ve DenizBank Genel Müdürlüğü olmak üzere pek çok farklı mekanda gerçekleşecek.  

İstanbul’un turizmine önemli bir katkı sağlayacak festivalin biletleri vokalakademi.co/pass üzerinden satın alınabiliyor. 

 

DenizBank Hakkında 

DenizBank, 1997 yılında bir bankacılık lisansı olarak Zorlu Holding tarafından Özelleştirme İdaresi’nden satın alınarak yolculuğuna başladı. Ekim 2006’da Avrupa’nın önde gelen finans gruplarından Dexia bünyesine katılan bankanın hisseleri, 28 Eylül 2012’de Rusya’nın en büyük bankası Sberbank’a, 31 Temmuz 2019 itibarıyla ise yine bölgesinin en büyük kuruluşları arasında yer alan Emirates NBD’ye devroldu. 

Farklı finansal hizmetleri aynı çatı altında toplayan bir “finansal süpermarket” oluşturmayı hedefleyen DenizBank Finansal Hizmetler Grubu’nun, Türkiye’nin 81 ilinde, iştiraklerin şubeleri dâhil toplam 685 şubesi ile 14 binin üzerinde çalışanı; altı yerli, üç uluslararası finansal iştirak ile altı yerli finansal olmayan iştiraki ve Bahreyn’de bir şubesi bulunuyor. DenizYatırım, Deniz GYO, DenizPortföy Yönetimi, DenizLeasing, DenizFaktoring, fastPay, Intertech, NEOHUB, DenizKültür, Ekspres Bilgi İşlem ve Ticaret, Açık Deniz Radyo-TV ve Bantaş grubun yerli; Eurodeniz, DenizBank AG ve DenizBank Moscow ise uluslararası iştirakleri olarak konumlanıyor.

 

Başak Doğan Hakkında 

Yüksek lisansını Danimarka Kraliyet Müzik Akademisi’nde, bu okula kabul edilen ilk Türk olarak, tamamlayan Başak Doğan, Vokal Akademi’nin kurucu sanat direktörüdür. Danimarka’da ortaya çıkan doğaçlama metodu Vocal Painting’in Türkiye’deki ilk ve tek uygulayıcısı olan Doğan, aynı zamanda Dünya Koro Konseyi’nin Türkiye temsilcisi. Koroları Chromas ve Vokal Akademi Pop & Caz Korosu ile çalışmalarına devam ediyor.

 

Vokal Akademi Hakkında

Vokal Akademi 10 yılı aşkın süredir Türkiye’yi uluslararası sahnelerde gururla temsil ediyor. Türkiye’de kültür sanatı erişilebilir kılmak, kişilere artistik ifade için güvenli bir alan sunmak, sektöre dinleyici, eleştirmen, teknik eleman ve sanatçı yetiştirmek üzere kurulmuş, bir çatı sanat platformudur. 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Exit mobile version