Betoniyer, inşaat sektöründe en sık kullanılan araçlardan bir tanesidir. Beton karışımı hazırlamak için kullanılan betoniyer, karıştırma ya da çevirme esasına bağlı olarak çalışırlar. Betoniyerler malzemeleri bir araya getirme ve eşit miktarda dağıtmak için kullanılırlar. Bu araçlar hızlı ve verimli bir karışım oluşturdukları için projelerin zamanında yetişmesine de olanak sağlarlar. Betoniyerler içerisinde inşaat yapısı için önemli pek çok malzemeyi karıştırmak mümkündür.
Betoniyer Kullanım Amacı Nedir?
Betoniyerler, herhangi bir yapının temelini oluşturan kum, çimento, su, çakıl gibi malzemeleri bir araya getirip karıştırırlar. Bu malzemeler kaliteli bir beton ve dolayısıyla kaliteli bir yapının oluşması için önemlidir. Beton karışımında doğru ve düzgün bir dağılım yapının dayanıklılığını, uzun süre kullanımını artırır. Bu sebeple betoniyerlerin seçimi de kullanım tekniği de önemlidir.
Betoniyerlerin bir diğer önemli özelliği ise hem zamandan hem de maliyetten tasarruf etmeyi sağlamalarıdır. İnşaat sektöründe en sık kullanılan araçlardan biri olan betoniyer düzenli bakım ve kontrolleri yapıldığı müddetçe uzun süre kullanılabilir.
Betoniyer Nerelerde Kullanılır?
Betoniyerler aslında “yapı” diyebildiğimiz hemen her yerde kullanılırlar. Bunları sıralamak gerekirse:
- Betoniyerler büyük ve kapsamlı inşaat projelerinde kullanılabildiği gibi daha küçük beton işlerinde de kullanılabilirler.
- Ev inşaatı, bahçe duvarı, kaldırım, tadilat, küçük depo gibi yerler için de betoniyer kullanılabilir. Bu sayede yapı boyutu fark etmeksizin çok daha sağlam olur.
- Betoniyerler harç yapımında da sıklıkla kullanılırlar. Özellikle sıva yapılacak ya da örülecek duvarlar için gerekli olan harcı sağlamaya yardımcı araçlardır.
- Bu kullanışlı karışım aracı bahçe ve tarımsal uygulamalar kapsamında da kullanılabilir. Gübre hazırlama ya da hayvan yemi karıştırma gibi işlemlerde oldukça işlevseldir.
- Endüstriyel alanlarda da betoniyer kullanımı yaygındır. Bazı kimya tesislerinde kimyasal ürünlerin karıştırılması ve hazırlanması esnasında kullanılırlar.
- Geri dönüşüm tesislerinde, dönüştürülecek malzemelerin karışımı için yine betoniyerden faydaılnabilir.
Kısacası betoniyer hem yapılarda hem de malzeme karıştırmada sıklıkla kullanılan oldukça işlevsel bir araçtır. Betoniyerler uygulamaya göre farklı özelliklerde tercih edilebilir.
Betoniyer Çeşitleri Nelerdir?
Betoniyerden tam manasıyla istenen verim alınabilmesi için uygulama alanına göre bir betoniyer seçmek gerekir. Beton karıştırma makinesi çeşitleri içinde taşınabilir betoniyerler olduğu gibi sabit betoniyerler de vardır. Hangi türün seçileceğine karar vermeden önce şantiye betoniyer modelleri özelliklerini iyi bilmek gerekir.
- Taşınabilir Betoniyer: Daha çok küçük ya da orta ölçekli inşaat işlerinde tercih edilir. Tekerlekli olduğu için taşıması da kolaydır. Benzinli ya da elektrikli betoniyer
- Kendinden Yüklemeli Betoniyer: Otomatik sistemli betoniyerlerdir. Çimento, kum, çakıl gibi malzemeleri hem yükleyen hem de karıştıran özel bir sistemi vardır. Ulaşılması zor, kısıtlı alanlarda kullanımı oldukça yaygındır.
- Pan Mikserler: Özel beton karışımları için kullanılan yatay bir yapıya sahip betoniyerlerdir. Özellikle prefabrik inşaat için beton mikseri olarak tercih edilirler.
- Mobil Betoniyer: Hazır beton taşımak için oldukça ideal olan mobil betoniyerler genellikle kamyon şasesi üzerine monte edilirler. Betonu uygulama alanına taşıyana kadar karıştırmaya devam ederler. Bu sayede zamandan da tasarruf etmeyi sağlarlar.
- Sabit Betoniyer: Yüksek kapasiteli ve dayanıklı olan sabit betoniyerler büyük inşaat projelerinde kullanılırlar. Sabit betoniyerler yoğun çalışma şartlarına uygun olarak üretilirler. Dolayısıyla çalışma kapasitesi de yüksektir.
Hangi betoniyerin seçileceği projeye göre değişebilir. Bu nedenle betoniyerleri özelliklerine göre ayırmak ve proje için doğru olanı seçmek gerekir.
Betoniyerlerde Kullanılan Karışım Türleri
Betoniyerlerde temel olarak beton ve harç karışımı söz konusudur. Ancak kullanılacak alana göre farklı karışımlar da uygulamaya dahil olabilir. Kum, çakıl, çimento en sık kullanılan malzemelerdir. Bunun yanında lifli beton, kendiliğinden yerleşen beton, hafif beton, şap harcı, sıva harcı, duvar harcı, tamir harcı gibi özel karışımlar da yapılabilir. Karışım oranları yapıda istenilen özelliklere göre değişebilir.
Hangi Betoniyerler Daha İyi Performansta Çalışır?
En iyi betoniyer, projenin ihtiyacını en iyi şekilde karşılayandır. Bu sebeple direkt olarak en iyi betoniyer budur demek doğru olmayacaktır. Betoniyerin performansını belirleyen özelliklere bakmak daha doğru olacaktır. Bunlar arasında betoniyerin motor gücü, karıştırma tamburunun kapasitesi, karıştırma verimliliği, taşınabilirlik kapasitesi, servis desteği, güvenirlik, dayanıklılık gibi unsurla ön plana çıkar.
Projeye göre büyük orta ya da küçük kapasitelerde betoniyerler tercih edilebilir. Öncelikle projenin kapsamı belirlenmeli sonrasında betoniyer seçimi yapılmalıdır. Bu sayede daha sağlıklı bir ilerleme söz konusu olacaktır. Newton marka betoniyer çeşitleri bu anlamda her projeye uygun şekilde tasarlanır. İnşaat türü ya da kapasitesi ne olursa olsun Newton betoniyer çeşitleri yüksek kalite ve verimlilik ile projeyi başarıya ulaştırır.
Bir Cevap Yaz