«
  1. Anasayfa
  2. Teknoloji
  3. Akbank Sanat 'Tiyatromuzda Tarih Konuşmaları' İle Toplumsal Belleğe Işık Tutuyor

Akbank Sanat 'Tiyatromuzda Tarih Konuşmaları' İle Toplumsal Belleğe Işık Tutuyor

akbank-sanat-tiyatromuzda-tarih-konusmalari-ile-toplumsal-bellege-isik-tutuyor.jpg

Ocak – Haziran 2023

‘Değişimin hiç bitmediği yer olma’ misyonuyla 30 yıldır sanatın farklı disiplinlerinde gelişimi destekleyen Akbank Sanat, yılın ilk yarısına yayılan zengin bir programla “Tiyatromuzda Tarih Konuşmaları’ serisini hayata geçiriyor. 

Tiyatro yönetmeni ve akademisyen Noyan Ayturan’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilecek olan etkinlik serisi, tiyatronun yalnızca bir sahne sanatı değil aynı zamanda toplumsal belleğe ışık tutan önemli bir kaynak olduğu bilinciyle farklı konuşmacıları ağırlayacak. 11 Ocak-14 Haziran tarihleri arasında her ay tiyatro tarihinden bir kesitin toplumsal, siyasal ve kültürel açılardan ele alınacağı “Tiyatromuzda Tarih Konuşmaları’ serisi, öne çıkan konuları güçlü referanslarla sorgulatacak ve kalıplaşmış yaklaşım ve anlayışın ötesine geçerek farklı okuma biçimlerine alan açacak.

Program:

11 Ocak 2023

BOĞOS ÇALGICIOĞLU ile “AFİFE JALE’NİN MEZARININ PEŞİNDE”

Osmanlı Ermeni tiyatrosu tarihiyle ilgili araştırmalarının yanı sıra Ermenice’den Türkçe’ye yaptığı tiyatro çevirileriyle de tanınan Boğos Çalgıcıoğlu, Özdemir Nutku’nun “Dar-ül Bedai’den Şehir Tiyatrosuna” adlı kitabında gördüğü bir cenaze fotoğrafından yola çıkarak, 2018 yılında Afife Jale’nin defnedildiği yeri araştırmaya başlar. Bu doğrultuda, sahneye çıkan ilk Müslüman kadın oyuncu olarak bilinen Afife Jale’nin mezarının peşinde 70 yıllık tarihi bir keşif bu tartışmanın konusu olacak.  

8 Şubat 2023 

RİVKA BİHAR ile “KULA” OYUNU: İSTANBUL SEFARAD YAHUDİLERİNİN ORTAK GEÇMİŞİNİN SOLAN HATIRASI” 

Türkiye Yahudi toplumunun yazınsal ve kültürel ürünleri alanında uzmanlaşan akademisyen ve çevirmen Rivka Bihar Waldman, Sefarad Yahudilerinin günlük yaşamlarına ait bir kesit sunan ve 50. yılını kutlamaya yaklaşan “Kula” oyunu ile Türkiye’deki Yahudi yaşamına dair bir inceleme sunacak.

12 Nisan 2023 

ESRA DİCLE ile “NEZİHE MUHİTTİN’İN TİYATRO OYUNLARI VE BİREYSEL-KAMUSAL TARİH YAZIMI”

Akademisyen ve yazar Esra Dicle, oyun yazarı ve aynı zamanda Türkiye’de kadın hareketinin en önemli isimlerinden biri olan Nezihe Muhiddin’in üç eseri üzerinden bu hareketin kamusal tarihi açısından önemli bilgileri paylaşacak ve tartışmaları ele alacak.

28 Nisan 2023 

BELİZ GÜÇBİLMEZ ile “TANZİMATTAN CUMHURİYET’E TİYATRO VE HAFIZA”

Tiyatro yazarı, yönetmen ve akademisyen Beliz Güçbilmez, Batı Tarzı Türk Tiyatrosu’nda ‘zaman temsili’ çerçevesi üzerinden Tanzimat döneminden bu yana geçen süreçte ‘tiyatro ve hafıza’ üzerine bir tartışmayı ele alacak. 

10 Mayıs 2023 

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ TİYATRO ELEŞTİRMENLİĞİ VE DRAMATURJİ BÖLÜMÜ LİSANSÜSTÜ ÖĞRENCİLERİ ile “LİSANSÜSTÜ ÖĞRENCİLERİ ANLATIYOR: TANZİMAT’TAN 1990’LI YILLARA SAHNE MÜZİĞİMİZ”

Türkiye’de tiyatro sanatının düşünsel, kuramsal ve yazınsal alanda geliştirilmesi amacıyla tiyatro araştırmacısı, dramaturg ve tiyatro eleştirmeni yetiştirmek üzere kurulan İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturji Bölümü yüksek lisans ve doktora öğrencileri, Prof. Dr. Kerem Karaboğa yönetiminde yıl boyunca yürüttükleri çalışmayı izleyiciyle paylaşacaklar. 

14 Haziran 2023 

NİLGÜN FİRİDİNOĞLU ile “POPÜLER TİYATRO VE SARAY”

Akademisyen ve araştırmacı Nilgün Firidinoğlu ile 19. yüzyılda Osmanlı sarayında, “huzur”da gerçekleştirilen popüler tiyatro gösterilerinde seyirci ve oyuncular arasındaki ilişkiyi inceleyecek ve bu ilişkinin temsilin niteliğine etkisini tartışacak.

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir Cevap Yaz

Haber Yıldız Hakkında

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *