Kalite yönetim sistemi, müşteri ihtiyaçlarını karşılamayı ve memnuniyet düzeylerini arttırmayı amaçlayan bir süreç ve standartlar bütünüdür.
Kalite yönetim sistemleri, bir işi sürdürmek ve geliştirmek için gereken hedefler, hedefler ve süreçler olarak ifade edilir. Bu tür sistemler bir işletmenin genel üretkenliğini ve performansını artırır ve sonuçta hedef kitlesi arasında güvenin artmasına neden olur.
Uluslararası standartlarda geliştirilmiş çeşitli kalite yönetim sistemleri bulunmaktadır. Örneğin ISO 9001:2015, kalite yönetimi uygulamalarına ilişkin standartları ve gereklilikleri belirleyen uluslararası bir standarttır.
Farklı kalite yönetim sistemi türlerini kullanmanın faydaları şunlardır:
(1) Müşteri gereksinimlerini karşılamak
(2) Kuruluşun amaç ve hedeflerini karşılamak
(3) Verimliliği artırmak
(4) İş süreçlerini yönetmek
(5) Atık oluşumunun azaltılması
(6) Maliyetleri düşürmek
(7) Kalite Yönetim Sistemi Türleri
Farklı uzmanlık alanlarına dayanan birçok kalite sistemi türü vardır. ISO 9001, dünyada en çok tanınan ve yaygın olarak kullanılan kalite yönetim sistemidir.
ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Belgesi
ISO 9001: 2015, kalite yönetim sistemlerinin en iyi bilinen ve en yaygın olarak tanınan türlerinden biridir.
ISO kalite yönetim sisteminin (genellike kısaca KYS denir) gerekliliklerini belirleyen uluslararası bir standarttır. İşletmeler bu standardı müşteri tabanlarında güven oluşturmak ve değişen müşteri gereksinimlerini karşılamak için kullanır.
ISO 9001, ilk defa 1987 yılında Uluslararası Standartlar Organizasyonu (ISO) tarafından başlatılmıştır. ISO tümüyle uluslararası bir organizasyondur. Yaklaşık 170 ülkenin ulusal standart kuruluşlarından oluşur.
ISO kalite yönetim sisteminin 9001 için güncel revizyonu 2015 yılında yayınlandı. Dünyanın her ülkesinde, her sektör ve büyüklükteki kuruluşlaraa uygulanabiliyor.
Son istatistiklere göre şu anda 170’in üzerinde ülkede, bir milyondan fazla şirket ISO belgesini almış durumda.
ISO yönetim standartlarının tüm çeşitleri esasında PUKÖ adı verilen basit ama bir o kadar da etkili şu dört prensip üzerinde çalışır;
(1) Planla
(2) Uygula
(3) Kontrol Et
(4) Önlem Al yani kısaca (PUKÖ) döngüsünü temel alır. PUKÖ temel yapısının gereğince etkin kalite yönetiminin sağlanmasına odaklanır.
Temelde tüm ISO standartları ve yönetim sistemleri için ISO tarafından belirlenen standartlar aşağıdaki konularda bilgiler sağlar.
(1) Tasarım ve kontrolleri?
(2) Deney ve testlerin yapılması;
(3) Kalite yönetim sistemini planlamak ve sınırlarını belirlemektir.
Otomobil Endüstrisi ISO 16949 Belgesi
ISO 16949 kalite yönetim standardı belgesi, otomobil endüstrisi tedarik zinciri ve montaj sürecindeki bir kuruluşlarda hataların engellenmesinde ve maliyetlerin optimizasyonuna odaklanan standarttır. Her standartta olduğu gibi sürekli iyileştirmeyi ve otomobil üretimine odaklı kalite yönetim sistemleri geliştirmeyi hedefleyen daha çok teknik ama ISO 9001’i baz alan bir standarttır.
Bu standard diğerlerinden farklı olarak kısaltması IATF olan; Uluslararası Otomotiv Üreticileri Federasyonu (IATF) ve ISO Teknik Komitesi tarafından geliştirilmiştir.
IATF, otomotiv ve yan sanayi ürünlerinin tasarım, üretim, ar-ge, servis hizmetleri ve sistemin kurulum aşamalarını kapsamaktadır.
Tüm diğer ISO belgeleri gibi IATF-ISO 16949 da üç yıl geçerlidir. Yılda bir defa IATF sertifikalı bir ISO baş denetçisi tarafından belgelendirme kuruluşunca onaylanır.
Tıbbi Cihaz ve Ekipmanlar İçin ISO 13485 Belgesi
ISO 13485 belgesi, ISO tarafından ilk defa 1996 yılında yayınlanan bir kalite yönetim sistemidir.
ISO 13485 standartı, tıbbi cihazların üretim tasarımına ve kalitesine odaklanmaktadır. Mevcut ISO 13485 versiyonu 1 Mart 2016’da yayımlandı. Pandemi ile birlikte oldukça popüler bir süreç yaşayan ISO 13485 standarının halen 2016 versiyonu süregelmektedir.
Tıbbi cihazlar kalite yönetim sistemi; ürünlerin güvenliği, üretim aşamalarında risk yönetim faaliyetleri ve tıbbi cihazlar için gereksinimleri kalite yönetim sistemi içerisine entegre etmektedir.
Gıda Güvenliğin Vazgeçilmezi ISO 22000 GGYS Belgesi
ISO 22000 belgesi, gıda güvenliği ve güvenlik yönetimini temel alan bir kalite sistemi çeşididir. HACCP gereksinimlerini içine alan bir kalite yönetim sistemi olup gıda tedarik zincirindeki kuruluşlar ile yakından ilişkilidir.
ISO 22000: 2018 Uluslararası Standart Organizasyonu (ISO) tarafından yayınlanan bir standarttır.
Gıda güvenliğinde genel performansın iyileştirilmesine ve sürdürülmesine odaklıdır. Bu standart diğerlerinden farklıdır çünkü söz konusu olan insan sağlığını etkileyebilecek anlık ve geri dönüşü mümkün olmayan protokoller içermektedir.
Küresel gıda tedarik zincirinde gıda güvenliğinin yönetilmesinde etkilidir. Bunlar, gıda zincirinde gıda güvenliğini ve izlenebilirliğini yönetmeye yönelik yönergeleri içerir.
ISO 22000, gıda güvenliğinin farklı alanlarına odaklanan çeşitli alt bölümlere sahiptir. Bunlar şunları içerir:
(A) ISO 22001: Yiyecek ve içecek sektörüne yönelik kılavuzlardan oluşur.
(B) ISO 22002: Gıda güvenliğinin farklı bölümlerine yönelik kurulum ve uygulama yönergeleri içeren kılavuz standarttır.
(C) ISO 22003: Farklı bölümler için gıda güvenliği kurallarından oluşur. Gıda güvenliğine yönelik denetim ve sertifikasyon sağlayan kuruluşlar için gereklilikler ve ürün belgelendirmesi sağlayan kuruluşlar için gereklilikleri açıklar.
(D) ISO 22004: ISO 22000’in uygulanmasına odaklanan bir gıda güvenliği yönetim sistemidir.
(E) ISO 22005: Bu bölüm, gıda ve yem tedarik zincirinde izlenebilirliği ve takibi sağlar.
(F) ISO 22006: Bu bölüm, bitkisel üretim için ISO 9002:2000’in uygulanmasına rehberlik eder.
Bilgi Güvenliği BT ISO 27001 Yeni Revizyonu
2022 Revizyonuyla gündeme gelen ISO 27001 kısa adı BGYS olan, bilgi güvenliği yönetim sistemidir.
Kişisel verilerin korunması amacıyla uyulması gereken gereksinimleri belirtir.
ISO 27001 belgesine sahip kuruluşlar, şirketin sahip olduğu verilere ilişkin riskleri yöneten bir sisteme sahip olduklarını ve sistemin uluslararası standartta belirtilen ilkelerin gizliliğini sağladığını garanti ederler.
Özet
Kalite yönetim sistemi türleri, farklı endüstri kolları ve alt sanayi kollarında ürün türleri için temel kalite standartlarını sağlar.
Bu standartlar, kaliteli süreçler oluşturma ve iş süreçlerini (prosesler) sürekli iyileştirme yetenekleriyle tanınmaktadır.
Kaynaklar
ISO belgeleriyle ilgili konular için referans web sitesi; https://www.adlbelge.com/ kalite yönetim sistemi standartları hakkında kılavuz için https://www.simplilearn.com/ web sitesi referans alınmıştır.
Bir Cevap Yaz