«
  1. Anasayfa
  2. Sağlık
  3. Doğum Sonrası Cinsel Hayat Ne Zaman Başlamalı?

Doğum Sonrası Cinsel Hayat Ne Zaman Başlamalı?

Doğum sonrası cinsel hayata ne zaman dönülmeli ve endişeler nasıl azaltılabilir?

Doğum Sonrası Cinsel Hayat Ne Zaman Başlamalı?

Hamilelik süreci, kadınların bedenlerinde ve duygusal dünyalarında çeşitli değişimlere neden olabilir. Bu değişimlerden biri de doğum sonrası cinsel hayattır. Peki, doğum sonrası cinsel hayat ne zaman başlamalı? Doğum sonrası her zaman isteksizlik yaşanır mı? Endişeleri azaltmak için neler yapılabilir? Liv Hospital Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Mihriban Seyhan Özleme, bu konuyu kadintr.com.tr için detaylandırdı.

Doğum Sonrası Cinsel Hayat Ne Zaman Başlamalı?

Neden İsteksizlik Olur?

Doğum sonrası cinsel arzu ve aktivitelerin geri dönmesi, kadınlar arasında büyük farklılıklar gösterir. Doğum sonrası yorgunluk, güçsüz hissetme, ilişki sırasında ağrı (disparoni), vajinal kuruluk, idrar veya dışkı kaçırma, vajinal akıntı gibi sorunlar, birçok kadının cinsel isteğinde azalmaya neden olabilir.

Endişeler Nasıl Azaltılabilir?

Korku ve endişeleri azaltmak için:

  • Doğum sonrası erken dönemde pelvik taban egzersizlerine başlanması
  • Emzirme ile tetiklenen vajinal kuruluğa uygun tedavi uygulanması

Bu yöntemler, cinsel arzu ve aktivitelerin geri dönmesine yardımcı olabilir.

İsteksizlik En Yoğun Ne Zaman Yaşanır?

Cinsel isteksizlik, doğum sonrası üçüncü ayda en yüksek seviyeye ulaşır. Altta yatan organik ve psikolojik faktörler kontrol altına alındığında, altıncı aya doğru düzelme başlar. Bu durum, doğum şekline bağlı olmaksızın benzer şekilde görülür. Yapılan çalışmalarda, vajinal doğum yapanlar ile sezaryen doğum yapanlar arasında, doğum sonrası cinsel hayata dönüş ve yaşanan sorunlar açısından anlamlı bir fark bulunmamıştır.

Doğum Sonrası Dalgalanmalar Normal mi?

Doğumdan sonra hormonların da etkisiyle cinsel arzu dalgalanmalar gösterebilir. Vajinal kuruluk ve rahatsızlık hissini, su bazlı ve hormon içermeyen kayganlaştırıcı jeller kullanarak kontrol altına almak mümkündür. Bu durum, doğumdan sonra bir yıla kadar devam edebilir. Kadın doğum doktorunuzdan destek alarak, doğum sonrası cinsel hayatınıza daha rahat devam edebilirsiniz.

Bir Cevap Yaz

Haber Yıldız Hakkında

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *